News55

Ny forskning: Smärta känns mindre när en kvinna frågar om det gör ont

Artikelbild
En ny svensk studie visar på skillnader i upplevd smärta beroende på om det är kvinnlig eller manlig sjukhuspersonal som ställer frågan. Foto: Ingvar Karmhed SvD/TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 28 nov. 2023

Ny forskning visar att patienter upplever smärta på olika sätt, beroende på om det är manlig eller kvinnlig sjukhuspersonal som ställer frågan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ny forskning från Lunds universitet som undersökt sambandet mellan smärta och genus.

Forskningsresultatet visar att både manliga och kvinnliga patienter upplevde mindre smärta om en kvinna frågade om de hade ont – jämfört med om en man frågade.

Vad det är som skiljer män mot kvinnor i det här läget är oklart. Men Anna Sellgren Engskov tror att anledningen kan vara att kvinnor utstrålar mer empati.

– Det finns studier som visar att kvinnor har en högre empati i smärtsammanhang när de ser att andra har ont, säger Anna Sellgren Engskov, forskare och specialistläkare i anestesiologi och intensivvård, till TV4.

Detta ska ta sig framförallt uttryck i den så kallade tysta kommunikationen som sker genom leenden och ögonkontakt. Därför valde man både i de experimentella och kliniska studierna att neutralisera undersökarna så mycket som möjligt för att inte påverka slutresultatet.

– Vi försökte skala bort så mycket som möjligt för att inte framhäva kvinnligt och manligt hos undersökarna. Vi såg till att de hade sjukhuskläder på sig och att de läste upp instruktionerna från ett manus, säger Anna Sellgren Engskov, till TV4.

Ökad medvetenhet

Hon hoppas att forskningen ska leda till en ökad medvetenhet inom vården – exempelvis bland läkare eller sjuksköterskor på en uppvakningsavdelning. Även om det i vissa fall var små skillnader mellan könen, trycker hon på att detta främst kan mätas till enskilda patienter snarare än gruppnivå.

ANNONS

– Skillnaden var faktiskt allra störst i de smärtnivåerna där patienterna började be om smärtlindring. Om det blir så att smärtan plötsligt ändras kan man börja fundera på om det var en man eller kvinna som frågade om det gjorde ont innan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS