News55

Ledare: Därför styrs USA av åldringar

Artikelbild
Mitch McConnell, politisk ålderman i amerikanska senaten. Foto: AP/Andrew Harnik.
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 okt. 2023Publicerad: 09 okt. 2023

I Sverige lyser äldre riksdagsledamöter med sin frånvaro. I USA är det tvärtom där medianåldern i senaten är 65 år. Här är förklaringen till att det oftast är seniorer som beslutar om lagarna i USA, enligt SvD:s ledarskribent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kontrasten till USA är lättförklarad, skriver SvD:s ledarskribent Janerik Larsson. Partierna i Sverige styr i högre grad medan deras roll är mycket begränsad i USA. Det är finansieringen av den amerikanska politiken som påverkar. Ofta bygger den på rika bidragsgivare.

Financial Times har i en undersökning visat att medelåldern är betydligt högre i USA än i andra demokratier. Medianåldern i kongressen har ökat sedan millennieskiftet. Utvecklingen går åt andra hållet för Tysklands förbundsdagen. Två länder där läget är oförändrat är det brittiska och franska parlamentet.

Medelåldern för senatorerna i USA är 65 år. I Riksdagen var genomsnittsåldern i fjol 46,5 år. Partierna SD, M och MP inga ledamöter över 64 år. Bland väljarna är dock 65-plussarnas andel 28 procent, skriver Jan Arleij i Senioren.

“Frågan är om lagstiftarnas ålder och vad det gör med politiken kommer förbli ett diskussionsämne under lång tid”, avslutar Janerik Larsson.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS