News55

”Vi kliver in i pensionsgruppen för att höja pensionerna”

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

News55 fångade upp Vänsterpartiets partiordförande Nooshi Dadgostar för en kort intervju efter att Äldreriksdagen hade avslutats i Skandiahuset i Stockholm den 26 september. Här svarar hon på ett antal korta frågor om hur hon själv och Vänsterpartiet vill göra för att Sveriges pensionärer ska få en drägligare tillvaro.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad säger du om det som pensionärsorganisationerna framförde här, att alla verkar vilja väl, men att väldigt lite händer när det kommer till pensionerna?

– Det finns stora skillnader mellan partierna och moderaterna verkar inte vilja höja inbetalningarna och pensionerna. Det är därför vi nu tänker kliva in i pensionsgruppen, för att höja pensionerna. Det verkar som om många är med på det.

– Ja. Det ser ju ut att kunna bli en majoritet, och där har pensionärsorganisationerna ett stort uppdrag också, liksom många löntagare som är oroliga, att trycka på den här regeringen för att se till att vi får upp pensionerna.

Vad anser du om det svenska pensionssystemet?

– Det är många här som upplever att många från andra länder tittar på det svenska systemet, men riktigt så är inte min bild, utan svenskarna jobbar ganska mycket och länge, men får förhållandevis en dålig pension i jämförelse med jämförbara länder i Europa.

Vart försvinner i så fall alla pengar? Folk betalar väl ändå in rätt stora summor till sina pensioner?

– Den statliga pensionen är alldeles för liten, så många lägger undan privat och man känner att man behöver prestera mycket i förhandlingar med arbetsgivarna. Problemet med det är att starka yrkesgrupper kan få väldigt höga avtalspensioner, medan stora grupper som inte har samma styrka i förhandlingen får en sämre pension. Det är inte rättvist tycker vi, och det är därför vi tycker att den statliga pensionen måste vara en väldigt stor del. När vi tittar på prognoserna framåt ser vi att risken är att den statliga pensionen sjunker undan medan det förhandlade och kanske det privata blir en större del av pensionskakan. Det tror inte vi är bra eller rättvist, utan här måste vi se till att den statliga pensionen tar det största utrymmet.

Låglönegrupper, som exempelvis undersköterskor, får verkligen inga jättepensioner.

ANNONS

– Nej och där kanske avtalspensionen hade kunnat vara bättre. Tyvärr ser vi att för en väldigt stor del av undersköterskorna som jobbar just inom äldreomsorgen finns det inga förutsättningar att jobba 100 procent. Schemaläggning och villkor är alldeles för dåliga, och bakgrunden till det är naturligtvis att det inte tillförs resurser, utan man har prioriterat skattesänkningar, väldigt stora och breda sådana, och återigen i år så prioriterar regeringen närmare 25 miljarder i skattesänkningar.

Är det viktiga för er att ha mindre privata företag som sköter äldrevården?

– Det viktiga för oss är att det blir bra för vårdtagarna. Det är vårt främsta mål.

Jag tänker att det har varit mycket kritik mot privata företag inom vårdsektorn som bland annat haft konstiga anställningsavtal.

– Precis. Nu ser vi till exempel i Stockholm att kommunledningen tvingas ta tillbaka många kontrakt i egen regi därför att dom inte följer reglerna. Vi såg ett väldigt uppmärksammat fall med ett vårdbiträde, tror jag det var, som blev tystat av Attendo för att hon beskrev hur man inte jobbade enligt reglerna under coronapandemin. Det kan vi inte acceptera eller ha, den typen av företag som inte respekterar arbetsrättsliga regler, för det är livshotande mot vårdtagarna. Så självklart är det viktigt för oss att få en bra omsorg och kontroll över detta, så att inga vårdtagare blir drabbade.

Ålderism slutligen. Ni har inte många äldre riksdagsledamöter i V. Finns det fler vänsterpartister som är engagerade mer lokalt i politiken?

– Vi har många äldre region- och kommunpolitiker naturligtvis. Riksdagen är en väldigt liten församling när det gäller alla partier. Och vi har väldigt många grupper, exempelvis pensionärsklubbar, som man gärna får delta i, och vi vill välkomna så många människor som möjligt att kliva in i Vänsterpartiet genom att delta i våra pensionärsklubbar.

Har du något recept på hur man ska motarbeta ålderismen i Sverige, för vi är ju uppenbarligen världsledande på det där?

ANNONS

– Det handlar om attityder, att ta tillvara erfaren arbetskraftskompetens, och kanske arbetsgivarna behöver vara mer flexibla när det gäller tid och annat. Är man 70 kanske man inte vill jobba 100 procent utan lite lägre. Men det är klart, i grunden handlar det om att arbetsgivare måste ha regler som inte skapar incitament att hela tiden byta ut arbetskraften, utan att investera i den. För det krävs ett väldigt tryggt och brett anställningsskydd. Idag ser vi att man hela tiden rullar in och rullar ut arbetskraft. Det är i grunden mycket negativt för Sverige som land och skapar fel incitament för arbetsgivare skulle jag säga. Vi vill ha regler som gör att man investerar i och behåller människor länge.

Av Ola Brising

Nooshi Dadgostar (V)

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS