News55

Därför lämnar allt fler pensionärer Sverige

Artikelbild
Kreta 20161007
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 25 aug. 2017

Många väljer av olika anledningar att flytta från Sverige när de blir äldre. Enligt Pensionsmyndigheten har det skett en radikal ökning av pensionärer som flyttar utomlands de senaste året.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste tio åren har antalet pensionärer som lämnat Sverige ökat. 151 970 personer som får svensk pension bor i ett annat land. Enligt Pensionsmyndigheten är det en ökning med 4 523 personer jämfört med förra året. Flest människor har flyttat till Finland, Tyskland, Norge, Danmark, USA och Spanien.

– Det beror dels på arbetskraftsinvandringen och att rörligheten ökar, säger Per Henriksson, verksamhetsutvecklare på Pensionsmyndigheten till Aftonbladet.

Att många väljer att flytta ifrån Sverige kan också ha att göra med att man som pensionär får ta med sig stora delar av sin pension var än i världen man väljer att flytta. En annan sak som kan locka med att flytta utomlands är att det i vissa länder är lägre skatt än i Sverige.

Bor man utomlands betalar man oftast en särskild inkomstskatt på 20 procent. Men det finns undantag och det är de länder som Sverige har ett skatteavtal med.

      LÄS MER: Drabbad fattigpensionär: “Sverige förföljer de äldre”

Levnadsintygen ställer till det för många

Alla som erhåller pension och är bosatta i ett annat land måste varje år skicka in ett så kallat levnadsintyg till Pensionsmyndigheten, något som ofta ställer till det.

– De måste få levnadsintyg underskrivet från en behörig ambassad eller en annan behörig institution i det land där de bor. Det är klart att en del måste resa för att få det, men vi försöker få ett elektroniskt utbyte så gott det går. Det gör det lättare för både dem och oss att hantera, säger Per Henriksson till Aftonbladet.

ANNONS

Men har man väl flyttat utomlands kan det vara svårt att skaffa e-legitimation.

– När man väl har flyttat ut och inte är folkbokförd i Sverige är det inte så lätt att få det. Då kommer man helt plötsligt inte in på sidor eller bankkonton, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Nästa år ändras reglerna och då blir det obligatoriskt för svenska myndigheter att tillåta utländska e-legitimationer.

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS