News55

Han tjänar mest i EU-parlamentet

Artikelbild
En glad Viktor Uspaskich sedan hans Arbetarparti blivit störst i parlamentsvalet i Litauen 2004. Åren 2009–2012 och sedan 2014 har han varit ledamot i EU-parlamentet i stället. Arkivbild. (Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 07 maj 2024Publicerad: 07 maj 2024

Svenskarna ligger långt från toppen i listan över vilka EU-parlamentsledamöter som tjänar mest vid sidan om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Högst upp tronar “gurkkungen” Viktor Uspaskich.

Antikorruptionsorganisationen Transparency International har byggt upp en rejäl databas för att presentera vad de 705 avgående EU-parlamentsledamöterna redovisar officiellt när det gäller inkomster och sidouppdrag.

I särklassig topp på inkomstsidan finns 64-årige ryskfödde Uspaskich från Litauen, som gjort sig en förmögenhet på rysk gasimport på 1990-talet och framåt. Han har även kallats för “gurkkungen” för sina investeringar i jordbrukssektorn.

Uspaskich gav sig in i politiken för drygt 20 år sedan, gjorde snabb populistkarriär och var bland annat finansminister i Litauen i drygt ett halvår 2004–2005. Samtidigt har han ständigt figurerat i diverse rättstvister och korruptionsskandaler.

Enligt sin offentliga redovisning till parlamentet tjänar han fortfarande tre miljoner euro – 35 miljoner kronor – om året utanför parlamentet, från sitt ägande i holdingbolaget Edvervita, som sysslar med såväl fastigheter som mineralvatten.

Bakom honom är hoppet rejält till franske ytterhögerledamoten Jérôme Rivière, med en redovisad årlig extrainkomst på drygt 2,5 miljoner svenska kronor, följt av ungerske László Trócsányi på knappt 2 miljoner.

Av svenskarna uppges Emma Wiesner (C) tjäna mest på sina sidoinkomster: totalt dock bara cirka 64 000 kronor om året.

Rättad version: Tidigare fanns felaktiga uppgifter om vilken svensk som tjänar mest vid sidan om.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS