News55

Putins varning till väst: Kärnvapenövning

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 06 maj 2024Publicerad: 06 maj 2024

Rysslands Vladimir Putin har gett order om en militärövning som innefattar kärnvapen – i vilken soldater baserade nära Ukraina ska delta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Övningen ska ses som ett svar på “exempellösa” franska och brittiska uttalanden om Ukraina, enligt Kreml.

Det är uppenbart att vi talar om uttalanden från herr Macron och brittiska företrädare, svarar Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt AFP på frågan om varför övningen ska hållas.Detta är en helt ny omgång upptrissade spänningar. Det är exempellöst och kräver särskilda åtgärder.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har diskuterat läget i Ukraina i ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron och Kinas ledare Xi Jinping i Paris på måndagen.

President Xi har spelat en viktig roll för att trappa ned Rysslands oansvariga kärnvapenhot och jag är säker på att att han kommer att fortsätta att göra det, mot bakgrund av de pågående hoten från Ryssland, säger von der Leyen på en kort pressträff efteråt.Farliga kommentarer?

Frankrikes president Emmanuel Macron upprepade i förra veckan vad han sagt tidigare: att han inte utesluter möjligheten att sända soldater till Ukraina. Och Storbritanniens utrikesminister David Cameron har sagt att Ukrainas militär kommer att kunna använda brittiska långdistansvapen för att nå mål i Ryssland.

Det ryska maktcentret Kreml har tidigare förkastat kommentarerna som farliga och betonat att de ytterligare spär på spänningarna mellan Ryssland och försvarsalliansen Nato. Nyhetsbyrån AP noterar att kärnvapenövningen kan ses som en varning till Ukrainas allierade i väst, om att inte ytterligare lägga sig i det ryska anfallskriget som pågått i drygt två år.

Även försvarsdepartementet i Moskva hänvisar den stundande övningen till “provokativa uttalanden och hot” från västerländska företrädare, skriver den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

“Övningen kommer att innefatta ett antal åtgärder som rör förberedelser och bruk av taktiska kärnvapen”, heter det i ett uttalande från försvarsdepartementet.

ANNONS

Öster om Ukraina

Rysslands flygvapen och flotta deltar i övningen som ska äga rum i landets södra militärdistrikt. Det är inte känt exakt när den äger rum, men det ska vara inom en snar framtid. Förberedelserna har redan inletts, enligt Tass.

Det södra militärdistriktet innefattar den annekterade ukrainska Krimhalvön och ryska områden öster om Svarta havet och Ukraina.

Taktiska kärnvapen är i regel mindre laddningar som kan bestycka exempelvis en konventionell kryssningsrobot, som kan bäras av vanliga stridsflyg. Detta i motsats till strategiska kärnvapen som kan skjutas mellan kontinenter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS