News55

Så kan legendariskt mysterium få sin lösning

Amelia Earharts flygplan kan ha hittats efter 85 år
TT/News55
TT/News55
Uppdaterad: 31 jan. 2024Publicerad: 31 jan. 2024

En grupp djuphavsutforskare tror sig ha hittat flygplanet tillhörande den amerikanska flygpionjären Amelia Earhart. Planet försvann över Stilla havet under en jorden runt-flygning 1937.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amelia Earhart och navigatören Fred Noonan innan den sista episka resan.
Amelia Earhart och navigatören Fred Noonan innan den sista episka resan.

Upptäckten gjordes på 5 000 meters djup efter en omfattande sökexpedition väster om Howlandön, mellan Australien och Hawaii, i Stilla havet.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

Med hjälp av en undervattenfarkost har dykexpeditionen fått med sig en suddig ekolodsbild från djupet. Den sägs visa konturer som stämmer överens med de unika dubbla stjärtvingarna som fanns på Earharts försvunna flygplan, enligt utforskarna.

Även storleken stämmer överens med flygplansmodellen, hävdar de.

Vad som hände Amelia Earhart den 2 juli 1937 är ännu ett mysterium. Flygplanet nådde aldrig fram till Howlandön efter att ha lyft från Lae i Papua Nya Guinea.

Många olika teorier har spunnits på planets försvinnande. Men den etablerade uppfattningen är att Earhart, 39, och navigatören Fred Noonan, 44, fick slut på bränsle och kraschade i havet.

ANNONS

Flygningen på omkring 4 000 kilometer var en av de sista etapperna på den episka resan.

Enligt företaget bakom expeditionen sökte de av över 13 500 kvadratkilometer på havsbotten innan upptäckten gjordes. Fyndet gjorde de genom att tillämpa en teori som bygger på att Noonan glömde att vända tillbaka kalendern när de flög över tidszonerna, vilket resulterade i en navigationsmiss västerut motsvarande 100 kilometer.

1932 blev Amelia Earhart den första kvinnan att genomföra en soloflygning över Atlanten. Tre år senare genomförde hon den första soloflygningen någonsin från Hawaii till det amerikanska fastlandet.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS