News55

En seger som kan ge bragdguldet

Artikelbild
Reuters / TT / Carl Recine Livepic
Ralf Edström
Ralf Edström
Uppdaterad: 30 juni 2015Publicerad: 30 juni 2015

En känsla av trötthet kommer över mig, men framför allt en lyckokänsla. Det svenska U21-landslaget är Europamästare efter att ha vunnit finalen över favoriten Portugal med 4–3 efter ett straffdrama. En prestation som borde ge ett bragdguld.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vilken go det här laget visade under hela turneringen och under kvalet till EM. De ville bara vinna och de vann.

Nu är det OS som gäller för grabbarna. En del vill att Zlatan ska vara med i den truppen. Jag är tveksam. Det här laget fungerar just som ett lag, och jag är rädd fär att Zlatan skulle ta för mycket plats i den här gruppen som just nu fungerar mycket bra.

En bragd som denna får mig att tänka tillbaka till VM 1974 då Åby Ericson skapade en grupp som fungerade. Ingen gnällde om de ställdes över. Alla gav allt på träningarna. Det var en grupp som fungerade.

41 år senare gör Åbys son, Håkan, samma sak som sin far. Han hittar en fungerande grupp och ett lag. U21-landslaget har varit nederlagstippade under hela turneringen och så vinner de alltihop. Det är en bragd.

Jag kommer att bli grymt besviken om inte U21-landslaget nomineras som kandidater till bragdguldet. Det som imponerat på mig mest är att de har byggt laget bakifrån med en otrolig känsla för helheten. Det har varken dam- eller herrlandslaget lyckats med i år.

Finalmatchen då? Jo, jag blev inte överraskad övar att Portugal satte det högsta tempot. De första tjugo minuterna var som gruppspelsmatchen. Sverige fick knappt låna bollen, men med ett gott försvarsspel klarade vi oss bra. Visst, portugiserna hade ett skott i ribban, men sedan var det inte mycket mer.

I den andra halvleken kom Sverige mer och mer in i matchen, och de sista tjugo minuterna plus förlängningen var Sverige närmast segern. Och till sist fick vi den efter Patrik Carlgrens sista straffräddning.

Vad kommer då segern betyda för svensk fotboll? Många spelare kommer att byta klubb – antingen inom Europa eller från allsvenskan till utlandet. Jag tror att minst halva laget snart kommer att spela för nya klubbar. En sak som jag är helsäker på är att Oscar Lewicki blir ny mittfältsgeneral i A-landslaget efter Kim Källström.

ANNONS

Men idag ska vi bara glädjas åt den stora bragden. Tänk på att ett svenskt landslag vunnit en EM-turnering. Räknar man med VM, OS och EM har vi inte vunnit  något så stort sedan OS 1948.

En vinst med ett stort hjärta, en glöd och en glädje.

Tack för allt som ni gav oss.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS