News55

Evy, 67, anses för gammal för att ta hand om sitt barnbarn

Artikelbild
STOCKHOLM 20061020
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 feb. 2016

Diskrimineringsombudsmannen (DO) utreder om Evy Ekholm, 67, blivit åldersdiskriminerad av socialnämnden när de inte ville utreda henne som vårdnadshavare eller familjehem för sitt barnbarn. – De tycker jag är för gammal, säger hon till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SKÅNE. – Ja, jag känner mig åldersdiskriminerad av Klippans kommun, de ville inte ens utreda mig för att de tyckte jag var för gammal, säger Evy Ekholm, till News55.

Det var när hon ansökte om att bli särskild förordnad vårdnadshavare till sitt barnbarn som det – enligt yttrande och tjänsteanteckningar från socialsekreterare och enhetschef vid socialtjänsten – framgick att man inte tänkte utreda Evy Ekholm på grund av hennes höga ålder. Evy Ekholm är 67 år.

Åldersgräns för att bli förälder

Helsingborgs tingsrätt utsåg dock Evy Ekholm till särskilt förordnad vårdnadshavare till sitt barnbarn.

– Vi väntar nu på svar från socialförvaltningen om de har utrett Evy Ekholm som familjehem, säger Cecilia Asklöf, jurist på DO, till News55.

I en begäran om yttrande till Klippans kommun ber DO socialtjänsten bland annat förklara hur ålder vägts in när beslut fattats om vem som föreslås som vårdnadshavare för Evy Ekholms barnbarn.

“Vilka kriterier tillämpar socialtjänsten vid familjehemsutredning? Finns det någon åldersgräns för hur gammal en person får vara för att komma i fråga som förälder i ett familjehem?”, frågar DO också socialförvaltningen.

“Man är inte för gammal som 67-åring”

ANNONS

Diskrimineringslagen (DL) förbjuder diskriminering i fråga om verksamhet inom socialtjänsten. Förbudet gäller diskriminering som har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Socialtjänsten i Klippan ska nu förklara sina ställningstaganden i fallet innan den 22 februari. Till News55 vill man inte ge någon annan kommentar om ärendet annat än att DO-anmälan har mottagits och är under behandling.

– Jag hoppas att min anmälan leder till att de inser att man inte är för gammal att ta hand om sitt barnbarn bara för att man är 67 år, säger Evy Ekholm.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS