News55

Kommunen överklagar - vill att pojke ska gå på trafikerad 70-väg

Artikelbild
STOCKHOLM 20141017
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 18 jan. 2016Publicerad: 18 jan. 2016

Ljungby kommun anser att en 12-årig pojke kan förflytta sig längst en 70-väg på väg till skolskjutsen och överklagar förvaltningsrättens beslut om att han ska hämtas vid hemmet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i juni som Ljungby kommun beslutade att pojken i 12-årsåldern kunde förflytta sig själv i 50 meter längs en 70-väg för att sedan plockas upp av skolskjutsen vid hållplatsen. Men förvaltningsrätten höll inte med. I december beslutade rätten att pojken skulle beviljas kostnadsfri skolskjuts ända från sin bostad till skolan. Men detta beslut tar nu kommunen strid mot i kammarrätten.

– Det stämmer, vi har överklagat och ska nu lämna in ett yttrande till kammarrätten så jag kan inte kommentera detta ärende just nu, säger Else-Marie Vigren, skolskjutshandläggare vid barn- och utbildningsförvaltningen, till News55.

Ingen säker väg för ett barn

Förvaltningsrätten poängterar i sitt beslut varför pojken bör få skolskjuts ända från sitt hem:

– Vägen till hållplatsen har inte en vägren.

– Vid möte är cyklister utsatta då bilister inte upptäcker cyklister förrän de i princip möts på vägen.

– Det kan vara mörkt på morgonen.

– Vägen har flera kurvor och backar.

ANNONS

– Det är ingen säker väg för ett barn.

Kommunen anser inte vägen vara trafikfarlig

Men kommunen anser bland annat att pojkens färdväg inte bedöms som trafikfarlig för en elev i hans ålder, på grund av låg trafikintensitet. Vägen har befintliga mötesplatser samt farthinder och en skylt som rekommenderar hastigheten till 30 kilometer i timmen. Bilförarna bedöms även ha god kännedom om vägen.

Nu blir det kammarrätten som får ärendet på sitt bord. Senast den 4 februari vill rätten ha ett yttrande av kommunen för att kunna gå vidare med ärendet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS