News55

Man som dömdes till barnvåldtäkt beviljas resning

Artikelbild
STOCKHOLM 20151013
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 11 feb. 2016Publicerad: 11 feb. 2016

En 39-årig man som år 2008 dömdes till två års fängelse för barnvåldtäkt beviljas nu resning av Högsta Domstolen. – Otroligt glädjande, säger mannens advokat Arash Raoufi, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mannen fälldes i Hovrätten år 2008 till två års fängelse samt skadestånd till flickan på 85 000 kronor. Han avtjänade sitt straff och betalade skadeståndet men bestämde sig efter det för att ansöka om resning.

“Detta är extremt udda”

Bevisningen, förhör med den då fjortonåriga flickan samt vittnesförhör med personer som kunde styrka brottet, var tillräckligt för att mannen skulle dömas mot sitt nekande. Den resning han beviljats innebär att fallet på nytt ska upp i Hovrätten. Mycket ovanligt, säger mannens advokat Arash Raoufi, till News55.

– Det är ytterst få fall som går upp till Högsta Domstolen där man blir beviljad resning. Detta är extremt udda men otroligt glädjande för mig och min klient.

– Jag gör tolkningen att det finns en hel del brister i det här målet, bland annat finns det ingen teknisk bevisning, säger Arash Raoufi som tillsammans med den dömda mannen arbetat flera år för att resning ska beviljas.

Nya personer framträtt

Med anledning av resningsansökan beslutade riksåklagaren att återuppta förundersökningen och i den återupptagna utredningen har två personer framträtt – oberoende av varandra och vid olika tillfällen – som hört flickan säga att våldtäkten aldrig ägt rum och att hon skulle få skadestånd. Enligt en av personerna framhöll hon flera gånger att ingen av dem som lyssnade fick berätta om saken för någon annan.

Målsäganden har inte yttrat sig

ANNONS

Högsta Domstolen har gett målsäganden möjlighet att yttra sig angående resningsansökan men hon har inte yttrat sig. Riksåklagaren har inte motsatt sig att resning beviljas utan tvärtom anfört att det finns synnerliga skäl för att på nytt pröva frågan om mannen är skyldig till det brott han dömts för. mannen yrkar på

Datum för hovrättsförhandlingar har ännu inte satts.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS