News55

Poliserna som var först på plats talar ut om Trollhättandådet

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 29 jan. 2016Publicerad: 29 jan. 2016

"Kan du hämta barnen på dagis? Jag har skjutit någon”. Så börjar det beskrivande reportaget som Svensk Polis har publicerat, där de poliser som sköt gärningsmannen nu för första gången berättar hur händelsen påverkat dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stefan och Anna var de första poliserna på plats efter att larmet gått om en knivskärning på Kronans skola i Trollhättan. I ett reportage som publicerats på Svensk Polis berättar de nu för första gången om dagen den 22 oktober när en 21-årig man tog sig in på skolan och högg med svärd mot lärare och elever. Tre personer omkom efter händelsen och en skadades svårt.

“Polis, släpp svärdet”

Poliserna berättar hur de kom in på skolan och möttes av skadade personer. Hur de drog sina vapen och letade efter gärningsmannen för att till slut hitta honom marscherandes i korridoren.

Orden: “Polis, släpp svärdet”, fick gärningsmannen att stanna till och vända sig om. Han höjde svärdet och gick mot poliserna som exakt samtidigt avlossade sina tjänstevapen. En kula missade och fastnade i väggen, än i dag vet de inte om det var från Stefans eller Annas vapen. Kulhålet är i dag övermålat men polismannen Stefan berättar att han inte kunde förstå att de skjutit samtidigt.

– Jag blev helt kallsvettig och var tvungen att kontrollräkna kulorna i mitt tjänstevapen, säger han i reportaget.

Familjen varit största stödet

Det svåraste var inte beslutet att skjuta där och då utan de tankar som efteråt präglat polisernas dagar och nätter. Framförallt tänker de på familjerna till de skadade och döda, samt gärningsmannens familj.

– Jag kommer aldrig glömma den svårt skadade eleven Ahmeds blick när han låg där på golvet utan att jag kunde göra något mer för honom. Det kommer jag bära med mig resten av livet, säger Stefan, till Svensk Polis, och berättar att hans familj varit det största stödet.

ANNONS

Anna håller med och poängterar att när chocken har lagt sig är det där man får må dåligt och vara ledsen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS