News55

Veckans solstråle - Nobelpristagaren Tomas Lindahl

Artikelbild
Foto: Alastair Grant/AP samt News55
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 okt. 2015

Det har varit en nobel vecka på många vis, då årets Nobelpristagare inom olika kategorier offentliggjorts. Fantastiska och viktiga insatser har prisats, och varje mottagare har varit väl värd sitt pris. Lite extra sken vi förstås upp över beskedet att en utav pristagarna var svensk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För några dagar sedan var han för många en doldis. Men i onsdags hamnade forskaren Tomas Lindahl, tillsammas med Paul Modrich och Aziz Sancar, på hela världens läppar.

Svenske Tomas, 77, och hans forskarkompanjoner får priset för att de kartlagt hur celler lagar skadat dna och felsäkrar den genetiska informationen. Det i sin tur är mycket viktigt för utvecklingen av till exempel nya cancerbehandlingar.

Alltmedan många av oss knappt förstår vad ett “molekylärt maskineri” innebär – eller kanske just därför – är det inspirerande, fascinerande och inte minst angeläget att somliga andra viger sina liv åt att gräva i det.

Att en annan Tomas felaktigt fick äran en liten stund tycker vi knappast är ett mörkt moln på himmelen. Fler forskare borde troligen uppmärksammas för de viktiga insatser de dagligen gör för mänskligheten.


Det här tycker News55 var veckans solstråle – det vill säga en nyhet som mitt i allt elände ändå skänker glädje och hopp om mänskligheten. Vilken nyhet gjorde dig extra glad den här veckan? Tipsa oss gärna, nu och framöver. Lämna en kommentar under artikeln, skriv till oss på Facebook eller mejla oss på [email protected]

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS