News55

Totte Wallin: Så har skolan nått vägs ände

Artikelbild
Totte Wallin
Totte Wallin
Uppdaterad: 13 okt. 2021Publicerad: 13 okt. 2021

Ett förslag från skolminister Anna Ekström för tankarna till ishockeyspelaren Lill Strimma och vidare genom det svenska skolsystemet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När jag hörde skolminister Anna Ekström om förslaget att stoppa vinsterna i skolan tänkte jag på Lill Strimma Svedberg. Nu ska jag förklara varför. Lill Strimma var en av Sveriges absolut bästa ishockeyspelare och föddes 1944 i Östrand vid Indalsälvens mynning i nuvarande Timrå kommun. Hans pappa jobbade på pappersbruket Wifsta som svetsare och när man såg honom djupt nere i decembermörkret med sitt svetsaggregat så sa man  ”Titta där är Strimma”, och lillgrabben fick då överta det lysande smeknamnet. På den tiden var det vanligt att man fick ärva pappan eller brorsans smeknamn som i Lill Stöveln Öberg, Lill Garvis, Lill Spannis (i Enköping) eller som artistnamn i Lill Babs och Little Gerhard med flera.

Lill Strimma debuterade i landslaget som 17-åring mot Tjeckoslovakien. På läktaren satt en ung Leif Boork och blev så imponerad av backen från Indalsälvens mynning att han då beslutade sig för att viga sitt liv åt ishockeyn.

Lill Strimma spelade för Wifsta-Östrand som senare blev Timrå, Grums i Värmland, Brynäs, Mora och slutligen tillbaka till Timrå. Lill Strimma omkom i en bilolycka sommaren 1972. Samma år vikarierade jag som lärare i Enköping. Det fanns en vikarieförmedlare som ringde på mornarna, ”Godmorgon det är Marianne Åkerblom som undrar om du kan komma till Korsängsskolan idag?”. Jag fick bra respons och jobbade i spannet årskurs 4-9. Det var perfekt komplement till studierna och jag gick ut Lärarhögskolan våren 1977. 

Vår bibel som kallades ”LGR-80 ” eller läroplan för grundskolan hade sina rötter i det som kallas för DDR-Skolan som vi importerat som ”Enhetsskolan”  från just Deutsche Demokratische Republik. Arkitekterna bakom var Stellan Arvidsson och Britta Stenholm som båda var aktiva inom ”Förbundet Sverige-DDR” och Arvidsson även i Förbundet Sverige-Sovjetunionen. Vi gick från en kunskapsskola till en med social fostran. Ämnen som historia, geografi, samhällskunskap och religion blev till och med årskurs 9 orienteringsämnen, OÄ, på mellanstadiet och SO på högstadiet. Jag var alltså en del i detta men slutade tack vare ”annan verksamhet” läsåret 1981, då jag bytte ut klassföreståndarjobbet i 9E mot en krogshow på Bacci Wapen.

Nu är det 2021 och skolan har sedan lång tid tillbaka nått vägs ände. Redan i slutet av 80-talet insåg Ingvar Carlsson att något måste göras och det var han som skrev den första motionen om skolvalet! Men det räckte inte med det, kanske man skulle ta och kommunalisera skolan? Enligt före detta ministern Björn Rosengren gick det enligt hans memoarer ”Mitt i steget” till som så! Ingvar Carlsson sparkade skolministern Bengt Göransson och ersatte honom med Göran Persson 1989 eftersom  ”han hade hårdare nypor än Göransson när det gällde kommunaliseringen av skolan”.

När jag läste detta tänkte jag på ”Lill Strimma” och ljuset där inne i maktens mörka hemligheter! ”Hårdare nypor”, behövs det inte mer ”upplysning”  kring Ingvar Carlssons statsministertid? Hans Holmér, Palmeutredningen som försvann? Hur mycket visste Carlsson om Ebbe Carlssons fribrev och nu påminner svallvågorna från Estonia mer och mer om Palmes havererade spår i mörkret. Lill Strimma, förstår ni varför jag tänker på honom?

Appendix – Platons grottliknelse (Staten, Bok 7, 514a–521b), är en liknelse i Platons dialog Staten. En grupp människor sitter fastkedjade i en grotta, med ansiktena vända mot grottans inre. Bakom dem finns en mur, och bakom muren brinner en eld. Mellan muren och elden går människor, som håller upp föremål ovanför muren, som i en dockteater. Elden kastar skuggor på grottväggarna, och dessa skuggor är de enda föremål fångarna i grottan kan se, och de roar sig med att diskutera skuggornas utseende.

Om någon av fångarna nu skulle kunna lösgöra sig från sina bojor, och passera förbi muren och elden och genom grottmynningen ut i den verkliga världen, skulle han omedelbart bländas av solen, som han aldrig hade sett förr. Men när hans ögon vant sig vid ljuset skulle han kunna se de verkliga föremålen, vars skuggor han tidigare sett, och han skulle förstå att hans liv hittills varit ett sken. Skulle han dock av någon anledning välja att vända tillbaka in i grottan, skulle han ha mycket svårt att övertyga fångarna i grottan om vad han sett, och därtill skulle hans ögon, nu ovana vid mörkret, ha svårt att peka ut skuggorna på väggarna, och han skulle göra sig till åtlöje.

Källor: ”Mitt steget ” av Björn Rosengren skriven av Johan Akelius. Den Svenska DDR-Skolan i Skolvärlden.se  eller ”Inte bara Stasi ” av Birgitta Almgren. Som av en händelse är skolminister Ekström född i Mora där Lill Strimmas första son kom till världen och Leif Boork har varit hockeytränare åt Mora IK.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS