News55

Sparkade pampar har dubbla ersättningar

dubbla ersättningar
Marie Tollefsen Markström fick sparken som kommunchef men behöll sin fallskärm och hade dubbla ersättningar när hon fick nytt jobb. I dag är hon verksamhetschef för folkhälsa i region Västmanland. (TT / Region Västmanland / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Kickad kommunchef behöll sitt avgångsvederlag trots nytt jobb och lön – hon är bara en av 167 skattefinansierade toppar som fått dubbla ersättningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Expressen avslöjar hur svenska kommuner och regioner bollar med skattebetalarnas pengar när högt uppsatta chefer får gå.

Tidningen har granskat alla utlösta så kallade fallskärmar för direktörer och höga chefer i kommuner och regioner under åren 2015-2023.

Det rör sig om 305 fall och kartläggningen visar att 167 sparkade toppar fått dubbla ersättningar och 119 av dem, vars avgångsvederlag tillsammans är värda över en kvarts miljard, har gått till nya uppdrag i offentliga sektorns regi. Här kan du vilka de är.

Du får betala notan

Det betyder i klartext att det är skattebetalarna, du och jag, som får stå för notan.

Marie Tollefsen Markström, som sparkades som kommunchef i Skinnskatteberg, kvitterade ut en fallskärm på 2,1 miljoner kronor sedan hon gjort sig omöjlig på sin post efter en konflikt med dåvarande kommunalrådet Lena Lovén Rolén, S.

De båda träffade en överenskommelse om att Marie Tollefsen Markström skulle slippa avskrivning på sin fallskärm när hon fick nytt jobb.

Det dröjde bara drygt två veckor till hon fick en ny anställning i region Västmanland med ny lön vid sidan av fallskärmen.

ANNONS

Hon kunde räkna hem en extra årslön och två chefslöner när hon senare fick ett chefsjobb i region Västmanland.

ANNONS

Sparkade chefen: Jag var värd det

“Jag tycker att jag var värd att få den kompensationen. Alla dar i veckan”, säger Marie Tollefsen Markström till Expressen.

Lena Lovén Rolén, S, som kom överens med den spakade kommunchefen om det generösa avtalet, vill inte gå in på vad som avhandlades vid tillfället. Hon är dock medveten om, säger hon i artikeln, att Marie Tollefsen Markström behöll sin fallskärm fullt ut trots nytt jobb.

Lena Lovén Rolén anser med facit i hand och principiellt att det är “oskäligt” att som Skinnskattebergs petade kommunchef få dubbla ersättningar, samtidigt menar hon att det blev resultatet av förhandlingen, det vill säga den uppgörelse som hon själv är ansvarig för.

Båda är politiker i Skinnskatteberg

Lena Lovén Rolén och Marie Tollefsen Markström sitter båda två i dag kommunfullmäktige i Skinnskatteberg. Lena Lovén Rolén är fullmäktigeledamot och andre vice ordförande i kommunstyrelsen för sitt parti Socialdemokraterna medan Tollefsen Markström är ledamot för Moderaterna, framgår det i Expressen.

Läs även: Man dömd för mushot mot politiker News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS