News55
Detta är en sponsrad artikel

Så kan du som 55+ få ett tryggt drömboende

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

När man som senior tar steget från hus till köp av bostadsrätt kan man mötas av många utmaningar, inte minst ekonomiskt. Ett par med erfarenhet av detta är Birthe och Nils-Arne Sörestedt från Malmö. De är mycket nöjda med förmånen de fick genom Riksbyggens Trygghetslöfte, som har haft en stor betydelse för dem.

Mest läst i kategorin

– Det är verkligen en enorm förmån. Riksbyggen har gett oss en fantastisk känsla av säkerhet och med Trygghetslöftet har vi sluppit att stå med dubbla boendekostnader, berättar Birthe Sörestedt.

Makarna Sörestedt ville flytta närmare sina barnbarn och tog steget från Malmö till Visby under 2008. Först köpte de ett hus och trivdes bra där under många år, men längre fram kände paret att de ville ha något bekvämare och enklare.

– Vi börjar bli till åren och orkar inte längre hantera ett hus. Det innebär mycket arbete. Vi önskar oss ett bekvämt liv och våra barnbarn håller på att bli vuxna, så vi bestämde oss för att köpa en lägenhet i Malmö, säger Birthe Sörestedt.

Seniorer ska känna sig som hemma

De hittade sitt drömboende – en bostadsrätt i Bonum Brf Sångstenen i Malmö. Konceptet Bonum från Riksbyggen riktar sig till seniorer över 55 år och är utformat med en djup förståelse för de behov som seniorer har i alla avseenden.

Nyfiken på Bonum? Läs mer här.



 – De flesta som flyttar till våra seniorbostäder är de som bott i hus men känner att arbetet med trädgård, målning och annat blir för arbetsamt och vill kunna fokusera på sig själva och sina intressen när de går i pension. För dem vill vi erbjuda ett boende som är nära till det de behöver, som livsmedelsbutiker, vårdcentraler och kommunikationer, och att boendet öppnar upp för samma livsstil som tidigare, säger Stefan Nilsson, som är affärsutvecklare och specialist på Bonum.

– Med övernattningslägenhet för släktingar som kommer på besök, gemensamhetslokal där det anordnas gemensamma aktiviteter, Bonumvärdar som snabbt kan hjälpa till med tekniskt strul eller att ordna aktiviteter samt Riksbyggen som förvaltar boendet och sköter underhåll på fastighet och gård är målet att våra seniorer ska känna sig som hemma.

Stefan Nilsson, affärsutvecklare/specialist på Bonum.

Trygghet och långsiktighet

Han konstaterar att kärnan i Riksbyggens filosofi ligger i känslan av trygghet och långsiktighet – ett åtagande som härstammar från företagets grundvärderingar och engagemang för att leverera mer än bara betong- och tegelstrukturer. 

 – Vi bygger för hela livet och anpassar våra boenden just till det liv man lever. En av Riksbyggens mest betydelsefulla innovationer är Bonum-konceptet, som är utformat specifikt för personer över 55 år och är mycket mer än ett lättskött och smidigt hem; det är ett boende där gemenskap och bekvämlighet står i fokus, säger Stefan Nilsson.

Birthe och Nils-Arne Sörestedt stortrivs, både med sin välplanerade och praktiska lägenhet och med hela konceptet som sådant, med det genomtänkta upplägget som finns hos Riksbyggen.

– Det är verkligen ett bra koncept för äldre människor. Det känns tryggt att veta att vi kan få hjälp och service med det vi inte längre klarar själva. Vi har köpt en trea på 71 kvadratmeter, och den är fantastisk. Boendet är verkligen toppklass. 

Här ser du Bonums alla projekt

“En ovärderlig trygghet”

Något som varit oerhört värdefullt för dem är också Riksbyggens Trygghetslöfte. Paret hade varit medlemmar i Riksbyggen Förtur under många år. De började att samla poäng i samband med flytten till Visby 2008, men det dröjde till mars 2021 innan de valde att utnyttja sin förtur för att få en lägenhet i Bonum Brf Sångstenen i Malmö. Inflyttningen ägde rum i januari samma år – men då hade Birthe och Nils-Arne Sörestedt fortfarande inte lyckats sälja sitt hus i Visby.

– Bostadsmarknaden var het under sommaren, men i början av hösten började den svalna av. Vi hade inte förväntat oss att huset inte skulle vara sålt när flytten till Malmö närmade sig. Vi gick igenom alla papper och diskuterade med vår kontaktperson på Riksbyggen. Då blev vi informerade om Trygghetslöftet, berättar Birthe Sörestedt. 

Fakta om Riksbyggens Trygghetslöfte: 

Om oväntade händelser inträffar, såsom arbetslöshet, allvarlig sjukdom eller olyckor – eller om det tar tid att sälja den nuvarande bostaden – kan Trygghetslöftet träda in. Det ger köparen rätten att: 

    • Skjuta upp tillträdesdagen för den nya bostaden för att hinna avsluta försäljningen av den nuvarande bostaden. 

    • Slippa månadsavgifter för den nya bostaden om försäljningen av den gamla bostaden inte har genomförts vid inflyttning. 

    • Få fria månadsavgifter, upp till 10 000 kr per månad, om man blir sjukskriven eller arbetslös under de första 12 månaderna efter inflyttningen. 

    • Ha rätt att avbryta köpet om allvarliga händelser inträffar i familjen, exempelvis dödsfall eller allvarlig sjukdom. 

Trygghetslöftet gäller i 12 månader, men för medlemmar i Riksbyggen Förtur gäller det i 24 månader. 

Läs mer om Trygghetslöftet här

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.