News55

Åke, 99, utsattes för den falska elektrikern

Artikelbild
Bluff-elektrikerna är enligt polisen mycket skickliga på att lura äldre. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 okt. 2016

En 43-årig man utgav sig för att vara elektriker och lurade äldre på hundratusentals kronor. En av de som släppte in bedragaren i sin lägenhet är Åke, 99. - Han ville åt min namnteckning, säger han till Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har tidigare rapporterat om den så kallade “falska elektrikern”, en 43-årig man som under ett års tid sökt upp äldre, påstått sig vara elektriker och på så sätt kunnat ta sig in i deras hem och rånat dem. Nu misstänks 43-åringen för drygt 60 fall av grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och grov stöld.

Åke, som egentligen heter något annat, är en av flera målsägande i den polisutredning som pågår.

      LÄS MER: Falsk elektriker lurade åldringar

En dag ringde det på dörren hos Åke, 99. Mannen utanför ville kontrollera eluttagen och Åke släppte in honom i sitt hem.

– Jag väntade på ett nytt larm så jag trodde att det var frågan om det. Därför släppte jag in honom. Sen gick han in direkt på mitt kontor, berättar Åke för Aftonbladet.

Anade oråd

Åke anade oråd eftersom mannen ville ha betalt trots att han varit i lägenheten under en så pass kort tid.

– När jag inte ville betala utan hänvisade till ägaren av fastigheten så var han inte direkt påstridig, men han ville ha min namnteckning.

ANNONS

Efter att mannen gått blev Åke orolig och kontaktade sin bank eftersom han misstänkte att ”elektrikern” kunde ha kommit åt hans bankuppgifter. Därefter larmade han polis.

Drygt två månader efter händelsen greps 43-åringen. Enligt kammaråklagare Malin Paulsson har mannen ”delvis medgett och delvis förnekat” brott.

“Det kändes obehagligt”

      LÄS MER: Lurade gamla att betala för fast telefon – stäms av KO

Som tur var fick Åke behålla sina pengar men han beskriver händelsen som obehaglig.

– Det kändes naturligtvis obehagligt. Men framför allt visste jag inte hur långt han skulle komma med de upplysningar han fått, min namnteckning och mitt personnummer.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS