News55

Åldersforskaren: "Det gäller att leva i den ålder man har"

Artikelbild
Lars Andersson, professor i ldrande och ldre vid ISV (Institutionen fr samhlls- och vlfrdsstudier).
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 12 okt. 2016Publicerad: 12 okt. 2016

Lars Andersson har ägnat sitt yrkesliv åt att forska om äldre och i synnerhet det han kallar "ålderism". Nu är det dags för Lars Andersson att själv i pension. - För mig känns det som att gå i mål efter ett långt lopp, och det är jäkligt skönt, säger han till DN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lars Andersson har sedan 2003 varit professor i gerontologi, det vill säga läran om det friska åldrandet, och blivit en expert inom området. Han var också den som introducerade begreppet “ålderism” i Sverige.

– Det var inget märkvärdigt. Jag översatte det bara från engelskans ”ageism”. Men jag såg till att företeelsen fylldes med innehåll, nämligen att ålderism handlar om fördomar eller stereotypa föreställningar som utgår från en människas ålder och som kan leda till diskriminering, säger Lars Andersson till DN.

      LÄS MER: Åldrandeexpert: “Vi kommer aldrig bli äldre än 115 år” 

Ålderism är ett eftersatt område

Åldersdiskrimineringen är ett utbrett problem i samhället, menar Lars Andersson, men trots det är forskningen på området mycket eftersatt i Sverige. Åldersdiskrimineringen märks främst inom två områden: inom omsorgen och hälso- och sjukvård och inom arbetslivet.

– Vissa anställda kan känna av ålderismen redan i 40-årsåldern när yngre medarbetare premieras, och när företag måste dra ned på antalet anställda är det oftast de äldre medarbetarna som erbjuds olika typer av avgångsvederlag. De äldre som slås ut från arbetsmarknaden eller har de lägsta lönerna kommer att tillhöra det dramatiskt ökande antalet fattigpensionärer. Ett problem som inte ägnas särskilt mycket uppmärksamhet, säger Lars Andersson till DN.

Många myter om åldrandet

Enligt Europabarometern upplever 69 procent av européerna det som negativt att vara över 50 år, men Lars Andersson menar att det finns en stor mytbildning kring att bli äldre. Till exempel att det skulle vara värre att åldras i Sverige än i andra länder.

ANNONS

– Det är precis tvärtom. En lägre andel äldre i Sverige känner sig till exempel ensamma än äldre i södra Europa. En högre andel äldre kvinnor i Grekland än i Sverige känner sig ensamma. Ensamheten påverkas av en god självkänsla och att man känner att man har kontroll över sitt liv.

Vissa ser pensionen som är möjlighet att ta vara på sig själv och sin tid medan andra tycker att de har mycket mer att ge på sin arbetsplats. Lars Andersson ser positivt på att trappa ner.

“Nyfikenheten är nog ett nyckelord”

– Nyfikenheten är nog ett nyckelord. De som accepterar verkligheten, att de blir äldre, klarar åldrandet bättre. Det gäller att hänga med sig själv och inte fastna i trettioårsåldern, att leva i den ålder man befinner sig i, säger Lars Andersson till DN.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS