News55

Allt fler pensionärer startar eget

Artikelbild
MOTALA 20160531
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 okt. 2016

Allt fler pensionärer fortsätter att jobba efter att de gått i pension, rapporterar DN. Och för många blir pensionen en möjlighet att starta eget. – Målet var att gå vid 62 och ändå kunna försörja mig och familjen, säger pensionären och numera egenföretagaren Lisbeth Sager till DN.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter flera år som yrkesverksam kommunchef gick Lisbeth Sager både i pension och bytte bana. Idag arbetar hon med sitt största fritidsintresse och driver en syateljé i Motala.

– Jag har alltid haft ett behov av att få göra något mer konstnärligt. Men är man kommunchef jobbar man ofta mer än 40 timmar i veckan så det blev inte mycket tid över, säger hon till DN.

Allt fler fortsätter jobba efter 65

      LÄS MER: Låt dig inspireras – våga nytt efter 60!

– Jag slipper stressen och får göra de saker som jag vill. Det är jätteroligt, säger Lisbeth Sager.

Och det är lågt många fler än Lisbeth Sager som går i samma tankar som hon. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) är drygt 40 procent av de 65–74-åringar som fortfarande arbetar, egenföretagare.

Det handlar både om att förverkliga sina drömmar och om att dryga ut pensionen, menar Lisbeth Sager.

– Hade jag inte haft pensionen skulle jag ha behövt ha ett annat arbete också, för så mycket tjänar jag inte i den här branschen.

ANNONS

Andelen egenföretagare ökar

      LÄS MER: Snart kan pensionsåldern höjas

Både andelen äldre som fortsätter att jobba efter 65 och andelen egenföretagare fortsätter att öka. En förklaring kan vara att ju äldre man blir desto lättare är det att räknas bort från arbetsmarknaden. Men Lisbeth Sager är övertygad om att det finns stor potential hos äldre, och till den som vill starta eget i pensionsåldern ger hon råden: Gör en affärsplan, ta hjälp av experter och gå starta eget kurser.

– Man måste göra en ordentlig planering över vad man har för verksamhetsmål.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS