News55

Claes Elfsberg: ”Erfarenhet betyder något, både i journalistiken och i privatlivet”

Artikelbild
STOCKHOLM 20160904
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 juni 2017

SVT:s före detta nyhetsankare Claes Elfsberg känner sig full av arbetslust och har lovat sin hustrun Monica att bli minst 120 år gammal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Claes Elfsberg känner sig skarpare än någonsin och vill fortsätta att arbeta i många år till. Om han får önska vill han bli minst 120 år gammal och njuta av livet till fullo med sin fru Monica, barnen och barnbarnen, det skriver Expressen.

Äktenskapet med Monica är Claes tredje.

– Vi trivs väldigt bra tillsammans, gillar både skärgården och båtliv, korsord och vad det nu är, tillsammans. Vi älskar våra barnbarn. Det finns en massa saker som förgyller vår tillvaro, säger Claes till Expressen.

Claes berättar att han och frun vuxit samman i och med att de utsatts för en hel del motgångar.

 – Vi brukar säga att vi tillsammans har fyra barn, Monica har ett och jag har tre barn, och utan att gräva alltför mycket i detaljerna så har två av dessa fyra barn inom loppet av 1,5 år drabbats av svåra sjukdomar som har krävt svår och besvärlig läkarbehandling och operation och sådant. Det där är för mycket, med två av fyra som hotas till livet. Men det är också något som svetsar samman en familj, säger Claes till Expressen.

      LÄS MER: SVT svarar på Claes Elfsbergs kritik

Drömde om gemensamma barn

 Claes och hustrun drömde länge om att få barn tillsammans, men av medicinska skäl var det inte möjligt.

ANNONS

– Det var lite grann av en sorg. Men i stället kom barnbarnen och nu är vi uppe i sex barnbarn så vi har kompenserats rikligt för detta.

Som farfar beskriver han sig som en resonerande person snarare än en lekfarbror. Att ligga på golvet och leka med små barn är ingen favorit, men läser böcker för de små gör han mer än gärna.

Om Claes förändrats från sina tidigare äktenskap till det nuvarande är inget han tänkt så mycket på.

– Men kanske kom mina sämre egenskaper fram extra mycket i mina tidigare äktenskap och i det nuvarande får kanske något lite bättre egenskaper chansen att märkas. Men det är väl också så att man blir lite klokare med åldern. Erfarenhet betyder något, inte bara i journalistiken utan även i privatlivet, säger han till Expressen.

Claes har lovat sin fru att bli minst 120 år gammal.

– Ja, när jag drog till med det första gången skrattade folk, men i dag säger en del läkare att det inte är helt orimligt.

Claes pappa blev 62 och hans mamma 85.

– Man är inte en kopia av sina föräldrar och brås jag på någon är det nog mest på min morfar som blev en bit över 90. Hans bröder blev också gamla, trots att de var födda på sent 1800-tal. Det har hänt mycket sedan dess med kost, medicin och omständigheter i livet.

ANNONS

     LÄS MER: Claes Elfsberg: Jag hade en okänd bror

“Känner mig bättre än någonsin i mitt yrket”

I arbetslivet är Claes mest stolt över att han fått förtroendet att vara programledare för valvakorna då han anser att det är den yttersta demokratirapporteringen vilket gör att det känts väldigt högtidligt. Även de kungliga intervjuerna smäller högt, likaså rapportering vid stora nyhetshändelser.

SVT har en policy som gör att alla personer sägs upp när de fyllt 67 år, något som Claes tidigare har protesterat mot.

­– Ja, jag känner mig bättre i mitt yrke än vad jag någonsin har gjort tidigare. Jag klarar svårare saker, tycker att jag är bättre som skribent, programledare och intervjuare. Jag tycker att jag är mer kreativ, har till exempel hittat på en uppfinning som är en säkerhetsdetalj för folk som tycker om att vara med på sjön och jag har pratat med en affärsutvecklare om idén, säger Claes till Expressen.

Claes menar att Västeuropa är betydligt sämre på att ta tillvara erfarenhet än andra delar av världen.

– Då Marianne Rundström, jag och en massa andra människor känner oss fyllda av arbetslust och kreativitet och är friska och krya och skulle vilja jobba så får vi inte det. Ska vi jobba måste vi göra det i en helt annan form och starta firma.

 Claes avslöjar att han och den forne kollegan Marianne Rundström har ett gäng olika programidéer som de kommer att gå vidare med tillsammans.

ANNONS

– Sedan är Marianne så otroligt efterfrågad så hon kanske inte ens kommer att ha tid, avslutar han till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS