News55

Debattören: "Ett liv med undermålig mat blir inte mycket till liv"

Artikelbild
STOCKHOLM 2016110
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 apr. 2017

I Sverige riskerar hälften av landets äldre att drabbas av undernäring och konsekvenserna blir många och svåra, skriver tidningen Doktorns chefredaktör Anders Åker på Aftonbladet Debatt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Redan 2015 lade Socialstyrelsen fram nya riktlinjer för hur undernäring ska förebyggas, men trots att det har gått två år sedan dess och att problemet med Sveriges undernärda äldre ständigt uppmärksammas har föga hänt. Det tycker debattören Anders Åker, chefredaktör för Tidningen Doktorn och doktorn.com, på Aftonbladet Debatt.

Med anledning av detta finns goda skäl att tvivla på om de Socialstyrelsens riktlinjer har någon effekt överhuvudtaget, menar Anders Åker.

Enligt Medical Nutrition Industry, som har sammanställt statistik från flera studier runt om i Europa, lider drygt 33 miljoner européer av undernäring. I Sverige riskerar hälften av landets äldre att drabbas av undernäring, visar studier gjorda vid Högskolan i Jönköping.

Konsekvenserna blir många och svåra, skriver Anders Åker. Försämrat immunförsvar, depression, förtvinade muskler, ökad infektionskänslighet och större risk för fallolyckor är några av dem.

För att vända utvecklingen eftersöker debattören en större kompetensen kring mat- och måltidskunskaper, att nattfastan kortas ned och att bättre uppföljning och kontroller görs. Eftersom det är bra mycket lättare att förebygga än att behandla undernäring är det viktigt att tidigt identifiera de personer som är i riskzonen och snabbt vidta åtgärder.

Det handlar i slutändan om att äldre ska ha rätt att leva ett värdigt liv och ett liv med undermålig mat blir inte mycket till liv, skriver Anders Åker i Aftonbladet Debatt.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS