News55

Debattören: "Teknikutvecklingen bör styras av människors behov"

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 nov. 2016

Teknikutvecklingen är inte bara av godo, utan kan också leda till att äldre eller personer med kognitiv funktionsnedsättning känner sig mindre delaktiga i samhället. Idag kan vi därför tala om ett digitalt utanförskap, skriver Sven Larsson, ordförande i Alzheimer Örebro.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Digitaliseringen och datoriseringen av viktiga tjänster och samhällsfunktioner sker i allt snabbare takt, men det finns de som inte hänger med. I takt med att vissa grupper gynnas av digitaliseringen finns det andra som glöms bort och riskerar att bli mindre delaktiga i samhället. Till exempel äldre eller personer med kognitiva funktionsnedsättningar, skriver debattören Sven Larsson i en debattartikel i Expressen.

      LÄS MER: Vården digitaliseras – de äldre diskrimineras

Det digitala utanförskapet

När det gäller kognitiva funktionsnedsättningar på grund av till exempel hjärnskador, demens eller psykisk utvecklingsstörning verkar kraven på tillgänglighet inte vara lika högt prioriterat som för de med fysiska funktionsvariationer, skriver Sven Larsson.

För inte alla kan eller vill se sitt favoritprogram på webben, inte heller vill alla sköta sina räkningar på nätet eller för den delen betala med kontokort.

Så hur ska teknologin utvecklas för att som bäst bistå personer med kognitiv funktionsnedsättning?

      LÄS MER: 103-åriga Dagny Carlsson utsedd till årets senior

Människors behov måste styra

ANNONS

Enligt Sven Larsson är det avgörande att grunden till teknikutvecklingen vilar på människors behov. Digital teknik är ett bra medel för att göra tillvaron bättre för de med kognitiv funktionsnedsättning, men i värsta fall kan tekniken istället för att göra gott, inskränka på människors delaktighet i samhället och självständighet.

Därför är det av yttersta vikt att teknikutvecklingen grundar sig på människors behov. Och olika människor behöver olika saker. Först då kan vi bryta det digitala utanförskapet, skriver Sven Larsson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS