News55

Dement sattes i bälte vid måltiderna - äldreboendet kritiseras

Artikelbild
STOCKHOLM 20150607 - En kvinna p Vardaga demensboende
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 mars 2016

Ett demensboende i Lilla Edets kommun har bältat en boende i samband med måltider, trots att personen har visat missnöje genom att kråla sig ur bältet och stolen. IVO riktar nu allvarlig kritik mot boendet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

LILLA EDET. Enligt boendet har man bältat den demenssjuka vid måltider för att minska oro.

Men i en anmälan som inkommit från en anhörig till den boende, står det att bältningen sker eftersom boendet har brist på personal. Den bältade personen har även uttryckt sitt missnöje genom att “kråla sig ur stol och bälte”.

      LÄS MER: Här är försäkringsbolagen som inte ersätter stöld på äldreboende

Ser ingen annan utväg

Anmälaren tog upp problemet med chefen som svarade att man “inte ser annan utväg”.

      LÄS MER: Man på äldreboende klev ut genom fönster fyra gånger på en månad

Bältningen ska endast ske när det finns personal på plats som kan bedöma personens kroppsspråk. Om personen visar på obehag eller ovilja ska bältet omedelbart tas bort. Det står i ett beslut av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som efter anmälan granskade ärendet.

Ska ge en bra sittställning

ANNONS

I sitt beslut skriver IVO att handlingarna från boendet inte beskrev vilka åtgärder som först prövats innan man beslutade sig för att bälta personen.

“Ett bälte är i första hand tänkt att ge den enskilde en bra och stabil sittställning, vilket inte identifierats som ett behov hos den enskilde.”

      LÄS MER: Morgonpersonalen – “Möttes av en urinstank

Bältning har utsatt boende för risker

IVO konstaterar också att boendet inte har prövat andra åtgärder innan bältning. Att bälta personer för att minska oro är en otillåten tvångsåtgärd. Dessutom har den boende utsatts för risker i samband med bältningen, skriver IVO, och riktar allvarlig kritik mot verksamheten.

Boendet framför i ett yttrande att bemanningen nu ökats och att bältning inte förekommer längre. IVO kommer att följa upp verksamheten i en kommande tillsyn.

News55 söker enhetschefen för kommentar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS