News55

Drottning Silvia om att bli äldre

Artikelbild
STOCKHOLM 20090506
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 okt. 2016

Drottning Silvias oro för sin demenssjuka mor var startskottet för Silviahemmet som nu funnits i 20 år. – Man önskar sig förstås god hälsa, säger hon om sin egen ålderdom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drottning Silvias mor Alice Sommerlath var demenssjuk och bodde i en lägenhet på slottet. Vardagen kunde vara påfrestande och vissa dagar kunde Alice fråga kungen fem gånger under samma middag varför han inte hälsat på henne. Drottningens oro för sin mor resulterade i att hon startade Silviahemmet i Stockholm där undersköterskor undervisas i sjukdomen. Det berättar  Drottning Silvia i tidningen Äldreomsorg.

Insåg att modern varit sjuk länge

När Alice Sommerlath blev insjuknad insåg drottningen att hon hade väldigt dålig kännedom om sjukdomen.

– Man tänkte att det var en naturlag att bli glömsk med stigande ålder. Senare insåg jag och mina bröder att hon varit sjuk längre än vi förstått där hemma i Heidelberg. Vår far hade skyddat henne och hjälpt henne med många saker. När han dog 1990 blev det uppenbart att något var fel, säger drottningen till tidningen.

     LÄS MER: Emilia 28 fick ta emot stipendium av drottningen för sin idé

Drottning Silvia tog då beslutet att hjälpa sin mamma genom att låta henne flytta in i en lägenhet på Drottningholms slott. Två kvinnor anställdes för att ta hand om Alice Sommerlath.

– Jag hade ett intensivt program, men försökte att vara mycket med mor. Jag upptäckte att hon fick 17 tabletter varje dag. Vid ett tillfälle tog jag upp det med en bekant, professorn i geriatrik Barbro Beck-Friis, som jag träffade på en kryssning på Nilen. Hon tyckte att det var helt fel och hjälpte oss att få ner antalet till två. Flera av tabletterna hade motverkat varandra, berättar Silvia.

Under samtalet med Barbro Beck-Friis blev det tydligt att vården av drottningens mor inte fungerade så bra trots att de två anställda kvinnorna var erfarna. Deras slutsats blev att en utbildning behövdes.

ANNONS

     LÄS MER: Silviahemmet satsar på bostäder

Silviahemmet växer fram

Efter några år av planering och med hjälp utifrån var Stiftelsen Silviahemmet grundat. Det var för 20 år sedan, i februari 1996, som invigningen av Silviahemmet ägde rum. Tanken var att de som var närmast patienten – undersköterkorna – skulle utbildas.

– När de skulle kallas Silviasystrar blev jag generad, säger Drottningen. Men jag tänkte att om jag kan bidra till att höja statusen så är det förstås okej. Inte en Kravmärkning precis, men ett slags kvalitetssäkring. På den tiden fanns nästan ingen utbildning om demens. Undersköterskorna hade sin kärlek att jobba med men ingen kunskap, säger drottningen.

Besökte äldreboende

Drottningen berättar om en gång när hon besökte ett äldreboende där det fanns demenssjuka:

– Jag satte mig bredvid en liten dam för att prata. ”Var jobbar du?” frågade hon. Ärligt talat på Slottet svarade jag. Har du sett kronprinsen, frågade den gamla damen, han har så fina lockar. Jag hade inte hjärta att berätta att min man snart skulle fylla 70 och inte har så mycket hår längre.

Drottning Silvia fyller 73 år i december och om sin egen ålderdom avslutar hon:

ANNONS

– Man önskar sig förstås god hälsa och att få ha sin familj omkring sig de sista åren. Trappa ner? Om jag kan vara till nytta vill jag gärna fortsätta vara med.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS