Emilia 28 fick ta emot stipendium av drottningen för sin idé - News55
Annons
Annons

Emilia 28 fick ta emot stipendium av drottningen för sin idé

Uppdaterad: 2015-08-21 16:06

– Jag vill förbättra livskvalitén för personer som får sondnäring.

Annons
Annons

– Det har varit en jättestor händelse för mig att jag fick stipendiet, säger Emilia Engman, 28, som mottagit drottning Silvias stipendium “Queen Silvia Nursing Award”.

Stipendiet syftar till att skaffa bättre vård och omsorg för de äldre i Sverige och genom att tävla med förbättringsidéer kan sjuksköterskestudenter söka. Stipendet har delats ut en gång om året sedan 2013 i samband med Silviahemmets Stora Inspirationsdag.

      LÄS MER: Ingegerd har flyttats mellan sju olika vårdhem på två år

– Jag sökte med flera idéer men det var med idén jag kände var viktigast som jag också vann stipendiet, säger Emilia Engman som studerar till sjuksköterska på Röda Korsets Högskola i Stockholm.

En matupplevelse även till de som inte kan äta

Den vinnande idén som fick Emilia Engman att motta ett stipendium på 50 000 kronor av drottningen handlar om hur man ska kunna få dementa som sondmatas att fortfarande känna smaker.

– Jag vill förbättra livskvalitén för personer som får sondnäring. Jag har arbetat mycket med den här gruppen människor och tycker det är förfärligt att de aldrig mer kan äta någonting, inte ens dricka vatten, säger Emilia Engman.

–  Det jag saknade i mitt yrke var att kunna ge någonting, kanske en typ av tablett som man kan suga på, eller en spray som ger en smakupplevelse av mat eller dryck.

Annons
Annons

– Jag har så svårt att tänka mig hur det är att gå en hel dag utan upplevelsen av mat.

Skrev tenta när telefonen ringde

Emilia Engman vill med sin idé berika livet för sjuka och gamla personer. Hon tycker också det är dags att samhället börjar ta äldrevården på allvar, regeringen måste skjuta in mer pengar och inse att gruppen kommer växa.

      LÄS MER: Professor slår larm: ”Brist på vårdplatser dödar patienter inom äldrevården”

– Det blir fler äldre och med det kommer fler sjukdomar – någonting som vi måste satsa på och jobba förebyggande. Och vi måste börja i dag.

När Emilia Engman fick samtalet med beskedet att hon vunnit satt hon och skrev tenta.

– Så det var ganska svårt att fokusera på tentan efter det om man säger så.

Och rätt som det var stod hon och tog emot stipendiet av drottningen.

      LÄS MER: Reklambladet” var en middagsinbjudan – från Kungen

– Det var en helt fantastisk dag. Det var ungefär 300 personer på plats, allt från sjuksköterskestudenter till framstående forskare inom demens, jag fick hålla tal och sen kom drottningen upp, berättar hon.

– Helt klart en av de bästa studerna i mitt liv.

Under hösten kommer Emilia Engman dels gå kurser, göra praktik och sitta med patientsäkerhetsfrågor som rör äldre.

Juryns motivering

”Emilia har med sin idé baserad på ett problem som tydligt adresserar ett behov hos en mycket utsatt patientgrupp visat att hon besitter kreativitet och förmåga att analysera och föreslår adekvata förändringar i vården och omsorgen. Som 2014 års stipendiat i QSNA är Emilia en mycket god representant för stipendiet och en förebild för framtidens sjuksköterskestudenter.”

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Emilia 28 fick ta emot stipendium av drottningen för sin idé Emilia 28 fick ta emot stipendium av drottningen för sin idé