News55

Här dansar bedragaren efter att ha länsat 95-åringens konto

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 05 nov. 2015Publicerad: 05 nov. 2015

Strax innan mannen tömmer den 95-åriga kvinnans konto pekar han finger åt övervakningskameran och gör en dans. Det visar kvällens avsnitt av Brottsplats Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i september mannen ringde upp den 95-åriga kvinnan och påstod sig representera Svenska Postkodlotteriet. Han förklarade att han ringde till kvinnan för att berätta att hon hade vunnit.

      LÄS MER: Så känner du igen en bluffaktura

Strax efter ringde det på kvinnans dörr. Två män bad om att få hennes bankkort och pinkod för att kunna överföra vinsten. Men i själva verket tömde de den 95-åriga kvinnans konto. Övervakningskameran vid bankomaten i Kungsängen fångade en av männen på bild när han pekar finger åt kameran och dansar, innan han tar ut kvinnans pengar.

News55 har tidigare rapporterat om de senaste siffrorna från Nationellt Bedrägericenter som visar att brott mot äldre har ökat. I storsatsningen ”Försök inte lura mig” har Polisen, PRO, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren gått ihop för att upplysa och förhindra brott mot äldre personer i Sverige.

–  På grund av skuld och skam finns det ett stort mörkertal, sade Ola Nilsson, folkhälsoansvarig vid SPF Seniorerna, till News55.

      LÄS MER: Så här undviker du att bli lurad

Det finns olika anledningar till varför äldre kan drabbas av bluffmakare. Dels har äldre respekt för myndigheter och dokument samt en överdriven rädsla för betalningsanmärkningar.

ANNONS

Ola Nilsson hoppas att framtiden visar på en minskning av bedrägerier mot äldre.

– Så länge medvetenheten fortsätter öka blir det inte lika lätt för bedragarna, säger han.

Polisen har lagt upp filmer på sin Facebooksida som tar upp några av de vanligaste sätten äldre blir lurade. Exempelvis kan man lyssna på en äkta inspelning av en påstridig telefonförsäljare.

Se mer om händelsen i kvällens Brottsplats Sverige, 21.00 i TV4.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS