Här dog 96-åring som inte fick hjälp i tid - News55
Annons
Annons

Här dog 96-åring som inte fick hjälp i tid

En 96-årig kvinna dog efter att inte ha fått hjälp av hemtjänsten i tid. “De förstod nog inte hur pass allvarligt det var”, säger dottern i “Kalla fakta”  rapporterar Expressen.

Annons
Annons

En dement 96-årig kvinna i Kumla gick ut en vinternatt iförd pyjamas, tofflor och täckväst. Hennes dörrlarm utlöstes och när hemtjänsten hittade henne en halv kilometer bort hade hon ramlat och slagit sig.

Annons
Annons

— De förstod nog inte hur pass allvarligt det var, att hon hade brutit nacken helt enkelt, säger hennes dotter i “Kalla fakta” skriver Expressen.

Hemtjänsten lämnade kvinnan ensam i huset efter att ha ringt kommunens sjuksköterska och tittade sedan till henne två gånger under natten. När sjuksköterskan kom på morgonen larmade hon ambulans och på universitetssjukhuset i Örebro visade det sig att kvinnan hade brutit tre nackkotor. Expressen rapporterar att sjukvården bedömde att hon var för svag för en operation. Efter 15 dygn dog kvinnan.

— Nu var det mamma som gick ut genom dörren, så det är inte personalens fel. Men just handhavandet av mamma, det blev fel, säger dottern som blev både ledsen och arg.

Tidningen skriver att utredningen som Kumla kommun gjort visar att rutinerna för hur hemtjänsten och sjuksköterska ska kommunicera inte har följts. Personalen har nu fått utbildning i hur den ska agera om något liknande händer igen.

Programmet sändes i TV4 måndagen den 17 februari.

Läs mer här

 

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Här dog 96-åring som inte fick hjälp i tid Här dog 96-åring som inte fick hjälp i tid