News55

Här hjälper pensionärerna varandra

Artikelbild
ENKÖPING 20130420
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 jan. 2017

Initiativet "Pensionär till pensionär på Norrmalm" syftar till att uppmuntra äldre att hjälpa varandra och att främja möten mellan människor, det rapporterar tidningen Vi i Vasastan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På bara en vecka har över hundra personer gått med i Facebook-gruppen “Pensionär till pensionär på Norrmalm”, ett initiativ som startats av eldsjälen Christer Schwartz, diakon i Johannes församling i Stockholm. Tanken är att pensionärer genom nya kontakter i gruppen ska kunna stötta och hjälpa varandra, det skriver tidningen Vi i Vasastan.

– Jag möter egentligen fler pensionärer än barnfamiljer som är i behov av hjälp. Framför allt är det presentkort på mat som jag har delat ut hittills, säger Christer Schwartz till Vi i Vasastan.

      LÄS MER: Äldre utan internet hamnar utanför samhället

Skänker pengar till mat

Sedan tidigare driver Christer Schwartz ett liknande initiativ men som är riktat till barnfamiljer som har det tufft ekonomiskt. Nu är det alltså de äldre som ska ställa upp för varandra – framför allt genom att skänka pengar till de som inte har råd med mat.

Christer Schwartz berättar om en äldre kvinna som brukar äta filmjölk och riskuddar tiden innan hon får pension. Det presentkort som hon fick av Christer kom väl till pass.

– Då får hon det att gå ihop precis. Hon blev väldigt glad för presentkortet, säger han.

Förutom hjälp med mat kommer gruppen också tjäna som ett ställe där man kan dela med sig av tips om sådant som händer på Norrmalm – det kan handla om att någon ser att pensionärer får rabatt hos en frisör eller om biblioteket delar ut gångstavar, berättar Christer Schwartz. Men den största förhoppningen är att gruppen ska bidra till att människor knyter nya kontakter.

ANNONS

– Många är väldigt ensamma. Vi har gjort några utflykter med kyrkan, förra veckan var vi på Millesgården och bjöd dem som var med på inträde och fika, säger Christer Schwartz till tidningen Vi i Vasastan.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS