News55

Ingemar, 72, fick en stroke - tvingades vänta 12 timmar på behandling

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 18 sep. 2015Publicerad: 18 sep. 2015

När 72-årige Ingemar Tengelin åkte in till akuten med symptom på en stroke fick han vänta 12 timmar på behandling trots att personalen beskrev det som en lugn sommardag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Jag fick be om att röntgas flera gånger innan de gick med på det, berättar Ingemar Tengelin för News55.

Det var i mitten av juli han på eftermiddagen uppsökte akutmottagningen Hallands Sjukhus tillsammans med sin fru – på grund av en konstig känsla i huvudet, obalans i benen och något nedhängande mungipa på höger sida. 

      LÄS MER: Gravid med tvillingar blev nekad av sex sjukhus

– Jag hamnade på en brits och efter sex timmar kom en läkare, berättar han.

12-timmars väntan på behandling

Läkaren berättade att Ingemar Tengelin hade drabbats av en stroke men ville samtidigt avvakta med röntgen till morgonen därpå.

– Under natten så kände jag hur jag successivt blev värre. Jag klagade flera gånger. Till slut blev jag röntgad.

      LÄS MER: Brist på vårdplatser dödar

Man konstaterade att det var en propp och första behandlingen sattes in. Ingemar Tengelin hade då varit på sjukhuset i 12 timmar. I dag har han fortfarande svårt att gå utan käpp och ett bra tag efter behandlingen hade han helt nedsatt funktion i höger arm och hand samt något hängande mungipa med ett sluddrande tal.

IVO finner inte skäl att kritisera

Anmälan kom in till Inspektionen av Vård och Omsorg (IVO) som granskade ärendet. Läkare Peter Thomasson vid Hallands Sjukhus anför i sitt yttrande att den långa väntetiden på akutmottagningen inte var försvarbar och att de då gällande handläggningsrutinerna kan ifrågasättas.

Trots att IVO riktar kritik mot Vården Region Halland finner inte IVO skäl att kritisera någon enskild i hälso- och sjukvårdspersonalen. Detta får Ingemar Tengelin att reagera.

– Det måste ju finnas någon som är chef på avdelningen?

Hälsan kommer han ju inte få tillbaka, säger Ingemar Tengelin, men han tycker det är viktigt att kritik riktas mot sättet han blev behandlad.

– De kan ju inte vänta tolv timmar med att röntga någon som har symptom på stroke? Jag vet inte varför det tog sådan tid. Min fru frågade om det var personalbrist eller en stressig dag men då svarade personalen att det tvärtom hade “varit en ovanligt lugn sommarsöndag”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS