News55

Prins Daniel: "Är du beredd att ta emot ett organ måste du också vara beredd att ge"

Artikelbild
G÷TEBORG 2015-09-10
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 nov. 2015

I en intervju i DI Weekend säger prins Daniel att man bör vara redo att själv bli donator om man kan tänka sig att ta emot ett organ från någon annan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje år dör 50 svenskar som står på väntelista för en organtransplantation. Viljan att donera är hög bland svenskarna men antalet organdonationer räcker alltså ändå inte till för att fylla behovet och idag köar över 700 svenskar för nya organ.

För sex år sedan genomgick prins Daniel en njurtransplantation och i senaste numret av DI Weekend intervjuas han bland annat om sin syn på organdonationer:

– Mitt budskap är att om du är beredd att ta emot ett organ för egen eller någon anhörigs del, då måste du också vara beredd att ge. Egentligen är det så enkelt, säger prins Daniel i DI Weekend.

      LÄS MER: Prins Daniel ska bli pappa igen

Överläkare: “Jag tror inte på lagstiftning”

Michael Wanecek är donationsansvarig överläkare på Capio S:t Görans Sjukhus i Stockholm och sitter även med i Donationsrådet vid Socialstyrelsen. Han menar att det förmodligen inte är juridiskt möjligt att lagstifta om att den som tar emot ett organ också måste vara beredd att vid behov själv donera.

– Jag kan hålla med prins Daniel i hans inställning men tror inte på att driva det till ett lagstiftningsförfarande, säger Michael Wanecek.

– Det är lite som när man säger att rökare som blir sjuka och de som går mot röd gubbe och blir påkörda får skylla sig själva.

ANNONS

      LÄS MER: Nytt hopp för lungcancersjuka

Michael Wanecek tror inte heller att ett lagstiftande skulle öka antalet donationer nämnvärt då det ändå endast är drygt 3 000 av de ungefär 100 000 svenskar som avlider varje år som är aktuella för donation.

Donationsrådets ordförande: “Rimligt ge organ om man är beredd att ta emot”

Ordförande i Donationsrådet är Kenneth Johansson, landshövding i Värmland. Inte heller han tror på lagstiftning.

– Jag har själv diabetes och ser inga som helst skäl att inte registrera mig, men jag tror att en lagstiftning skulle skapa en otrevlig situation. Istället tror jag på att ställa frågan till sina medmänniskor: ”Om du är beredd att ta emot organ om du skulle behöva, är det då inte rimligt att också ge?”

      LÄS MER: 6 starka skäl till varför vi ska vara generösa

MOD är en ideell organisation som arbetar för fler organdonationer i Sverige och där just prins Daniel är organisationens beskyddare sedan ett år tillbaka. Peter Carlstedt är en av grundarna och själv njurtransplanterad:

– Vi hör ibland kravet på ett tvång om att vara beredd att donera för att själv få ta emot organ, men jag tror inte att det skulle vara relevant med en lagstiftning. Jag tror i och för sig inte heller att det är vad prins Daniel menar, snarare att frågan bör väckas: ”Hur skulle du själv vilja ha det om du behövde ett nytt organ?”

ANNONS

Sören Gyll: “Det är enkelt att anmäla sig till donationsregistret”

För fem år sedan genomgick förre Volvochefen Sören Gyll en levertransplantation och sitter idag i styrelsen för MOD.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

– Jag håller helt med prins Daniel – är man själv beredd att ta emot organ bör man också vara redo att ge. Det saknas många organ idag och att anmäla sig till donationsregistret är väldigt enkelt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS