News55

Så mycket har klassiska lampor stigit i pris

lampor
Bordslampan Flowerpot från 1968 av danska industridesignern Verner Panton. Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Visst är det roligt att pryda sitt hem med vackra saker, tyvärr kan de ha sitt pris. Här listar vi klassiska lampor och hur mycket de har stigit i pris. 

ANNONS
ANNONS

Att inreda sitt hem är en stor hobby för många. Att storhandla på billigare butiker är såklart bra för plånboken, men något som kan liva upp ett hem är att unna sig en finare detalj så som designmöbler. 

En klassisk designvara är lampor, men de kan vara dyra. Prisjakt har listat några av de klassiska lamporna och hur mycket det har ökat i pris de senaste åren.  

Allra mest har Zero PXL bordslampa ökat. Lampan är designad av den svenske designern Fredrik Mattson. År 2015 hade den ett snittpris på 10 037 kr. I år var snittpriset 19 800. Det är en ökning på 97,27 procent eller 9 763 kr.  

En annan lampa som också ökat i pris, men inte riktigt lika mycket, är Louis Poulsen PH 2/1 Pendellampa. Lampan designades av Poul Henningsen för Lois Poulsen och kostade år 2015 i snittpris 3586 kronor. Idag kostar den i snitt 6029 kronor. Det innebär att priset ökat med drygt 68 procent. 

Nummer tre på listan är Louis Poulsen PH 2/1 Bordslampa. Namnet på lampan kommer från designerns initialer och nummer syftar på skärmens storlek. År 2015 kostade denna bordslampa 4751 kronor medan den idag kostar 7593 kronor. Det är en ökning på nära 60%. 

lampor
Vägg – och bordslampor i lampaffären Klassisk Belysning på Götgatan i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX 

Isabella Ahmadi arbetar på prisjakt och hon har några tips för hur man kan komma undan billigare. Bland annat tycker hon det är bra att jämföra olika butikers priser innan man slår till. 

– Även om det är rea hos en butik är det inte nödvändigtvis det billigaste priset på marknaden, säger hon till Livsstil.

ANNONS

När det kommer till designerlampor just medger hon att få ner priset kan vara lite extra svårt. 

– Det kan vara lite lurigt med populära designerlampor, de kan kosta en del även begagnat. Men det går att göra fynd andra hand!

ANNONS

Googla och fynda lampor

Att handla second hand har blivit väldigt populärt under 2020-talet. Men hur lätt är det egentligen att hitta dyrgripar dessa dagar? Är det ens möjligt? Aftonbladets retroexpert Lotta Reberg svarar ja på den frågan. 

– Det gäller att ha ett öppet sinne och tänka längre än att något bara ska vara fint hemma hos dig. Dyrgriparna kan lika gärna ligga i skrotlådan som att stå på fina hyllan, säger hon. 

Våga även titta på det som ser fult ut. Bakom en trasig fasad kan det gömma sig något riktigt värdefullt. Att göra research är också ett hett tips från experten. 

– Läs på, googla och lär dig mer – då ökar chanserna att hitta den där Primuslampan som någon ute i världen är beredd att betala 50 000 kronor för. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS