News55

Nästan hälften med dålig hörsel får ingen hjälp

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 24 nov. 2015Publicerad: 24 nov. 2015

Depression och utanförskap är följder som kan drabba hörselskadade som inte får hjälp. Tre av fyra hörselskadade går i dag utan hörselhjälpmedel, det visar en ny Sifoundersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hälften av alla svenskar över 50 år har hörselproblem, någonting som begränsar både arbets- och vardagslivet. Att inte höra lika bra som andra kan leda till en känsla av utanförskap och depression.

Sjukvården dåligt insatt

Samtidigt som en ny Sifoundersökning visar att tre av fyra svenskar med hörselnedsättning går utan hörselhjälpmedel, är sjukvården ofta dåligt insatt i konsekvenserna.

Fyrtio procent av de som deltagit i undersökningen uppger att de trots påtaglig hörselnedsättning inte blivit vidareremitterade till en hörselspecialist.

– Generellt sett är kunskapen om en hörselnedsättnings konsekvenser inom den svenska samhället bristfällig. Det måste förändras med tanke på hur det påverkar människors välmående, hälsa och våra samhällskostnader, säger Solveig Stenmark, audionom på Cochlear som tillsammans med TNS Sifo tagit fram undersökningen, i ett pressmeddelande.

      LÄS MER: Utan min hörselskada hade jag knappast blivit politiker

Risk för demens ökar

Även andra delar av hjärnan tar skada av ett dåligt öra. Tidigare forskning visar att risken för demens ökar i förhållande till hur grav hörselnedsättning man har. Redan en ganska måttlig nedsättning i hörseln i vissa frekvenser motsvarar sju års kognitiv föråldring hos vissa vuxna.

ANNONS

I Storbritannien genomfördes nyligen en studie som visar att konsekvenserna av hörselförlust och dövhet kostar det brittiska samhället över 30 miljarder pund per år. Omräknat till svenska förhållanden skulle detta innebära en samhällskostnad på 55 miljarder kronor varje år.

      LÄS MER: Jag har slutat le tappert jag säger ifrån

– Det är sannolikt likadant i Sverige eftersom hörselskadepanoramat är likartat i de båda länderna, säger Ulf Rosenhall, professor emeritus vid Karolinska institutet.

– Situationen beträffande hur många som får hörapparater har förbättrats under de senaste 20 åren, men är fortfarande inte alls bra. Förbättrade hörapparatteknologi gör att många med lätt hörselnedsättning kan ha nytta av hörapparater numera, men vi behöver bättre metoder att ta reda på vilka som passar för denna hjälp.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS