Ny metod för att upptäcka demens - News55
Annons
Annons

Ny metod för att upptäcka demens

Uppdaterad: 2015-10-19 18:00

Snart kan du med hjälp av ett blodprov se om du drabbats.

Annons
Annons

– Det vi hänvisar till är ny forskning som underlättar att ställa diagnosen. En av de stora svårigheterna är ju att sjukdomen uppträder så tidigt, fast man inte får diagnosen förän 10-15 år senare. Då har det hunnit hända så mycket i hjärnan att det är svårt att hitta en lindring, säger Gunilla Steinwall, generalsekreterare på Hjärnfonden, till News55.

      LÄS MER: Hund och katt istället för lyckopiller

Redan i dag kan vem som helst som känner symptom – exempelvis att minnet börjar svika – be om ett ryggvätskeprov. Via det kan man med stor säkerhet säga om det är begynnande demenssjukdom. Men den nya metoden innebär att man via ett vanligt blodprov lättare kan identifiera patienter som behöver genomgå en grundlig utredning på specialistklinik.

25 000 insjuknar årligen

– De läkemedel som finns i dag mildrar vissa symptom och vi hoppas även på effektivare mediciner. Än så länge har vi inget botemedel och det är en bit kvar innan vi vet om den forskning som nu pågår kommer vara lyckosam eller inte, säger Gunilla Steinwall.

      LÄS MER: Ingegerd har flyttats mellan sju olika vårdhem på två år

Annons
Annons

Runt 160 000 svenskar är drabbade av någon form av demenssjukdom. Varje år insjuknar cirka 25 000 personer. Men andelen som får en utredning är alldeles för liten, visar Socialstyrelsens nationella utvärdering som Hjärnfonden har granskat.

Mediciner på gång

– Alzheimer är en demenssjukdom som man just nu tittar närmare på inom forskningen, säger Kaj Blennow, professor vid Göteborgs universitet.

– Det finns läkemedel som lindrar symtom men det är inte samma sak som bromsmediciner.

Snart kommer det dock finnas mediciner som inte bara lindrar symptom, utan påverkar sjukdomen direkt.

– Det ser lovande ut. Om mellan tre till fem år har vi mediciner klara, säger Kaj Blennow.

Fakta demens och alzheimers

Demens är en av våra största folksjukdomar och en av de sjukdomar som tar flest liv.
Idag lider drygt 150 000 svenskar av någon demenssjukdom. Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen och står för 60 till 70 procent av alla fall. Och antalet ökar stadigt – 25 000 personer insjuknar varje år i takt med att befolkningen blir allt äldre. Om 50 år spås antalet Alzheimerpatienter ha ökat med 70 procent.

Sjukdomen gör att vissa nervceller i hjärnan förtvinar, vilket leder till att man blir glömsk, får svårt att känna igen sina nära och kära och att orientera sig i tid och rum. Sjukdomen är kronisk och ger en förkortad livslängd. Det saknas idag effektiva behandlingar som kan motverka eller bota Alzheimer.

Förutom det stora lidande som demenssjukdomarna för med sig innebär det även stora kostnader för samhället. Den totala kostnaden för demenssjukdomar uppgår till 63 miljarder kronor per år. Det är en kostnadsökning med över 25 procent sedan 2005.

Källa: Hjärnfonden

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Ny metod för att upptäcka demens Ny metod för att upptäcka demens