Pensionärsförbunden om de undernärda äldre: "Oacceptabelt" - News55
Annons
Annons

Pensionärsförbunden om de undernärda äldre: “Oacceptabelt”

Uppdaterad: 2017-04-18 12:09

Drygt 40 000 äldre inom äldreomsorgen lider av undernäring, det visar en ny rapport som bygger på statistik från Socialstyrelsens statistikdatabas. Nu reagerar företrädare för två av de största pensionärsförbunden i Sverige.

Annons
Annons

I genomsnitt 15,6 procent av de 253 000 äldre över 65 år som är i behov av hemtjänst, bor på korttidsboende eller särskilt boende lider av undernäring. Fler än 100 000 riskerar att bli undernärda, det framkommer i statistik från det nationella kvalitetsregistret Senior alert och Socialstyrelsen.

“Oacceptabelt”, tycker Christina Tallberg, ordförande för PRO.

– Att närmare 40 000 äldre är undernärda är helt oacceptabelt. Ingen ska behöva hamna i en sådan situation, säger Christina Tallberg till News55.

Undernäring är ett problem trots att personal finns på plats

Särskilt skarp kritik riktar Tallberg mot de särskilda boenden där undernäringen hos de boende har visat sig vara ett problem trots att personal finns på plats dygnet runt.

– Man borde kunna se till att folk äter sin mat och att de måltider som serveras är aptitliga. På särskilda boenden är det också så att de äldre själva betalar för sin mat, och det handlar ibland om stora pengar. Det behövs mer utbildning av boendepersonalen och en förståelse för hur viktig maten är för äldre. Äter man för lite kan man tillgodogöra sig läkemedel sämre och risken för fallolyckor och sjukdomar ökar.

När det kommer till de äldre som befinner sig i hemtjänsten är undernäring också ett växande problem.

Annons
Annons

– Man kan inte ha de här lådorna som levereras och ställs in i kylskåpet. Man måste göra större insatser än så. Jag tror att många inom hemtjänsten ser maten som en distributionsfråga. Om man har levererat matlådorna till de äldre och sagt att de kan värma dem i mikron är det som att du har gjort ditt. Men man sitter inte med, lägger upp maten så att den ser aptitlig ut eller ser till att personen faktiskt äter den. Detta måste åtgärdas. Det är helt oacceptabelt, säger Christina Tallberg.

Även Christina Rogestam, förbundsordförande för SPF Seniorerna, är beklämd över den nya statistiken.

– Det är helt förfärligt och det visar att äldreomsorgen inte riktigt klarar att se till att den mat de serverar är näringsriktig och serveras i en miljö som gör att äldre vill äta. När hemtjänsten ställer fram den svarta lådan, som i bästa fall är uppvärmd i mikron, framför de äldre är det många som bara petar i maten. Det verkar handla mycket om arbetsledning, inställning hos personal om vad som är viktigt och om vad man som personal får lägga tid på, säger Christina Rogestam till News55.

Början på en negativ spiral

Och att som äldre inte få i sig sin mat är början på en negativ spiral, säger Christina Rogestam.

Annons

– Näringsbrist kan leda till sådant som depression, fallolyckor och att man åker in och ut från sjukhus. Det här är en av de allvarligaste sakerna inom vård och omsorg och borde få en oerhört hög prioritet hos kommuner och regeringen. Det är också beklämmande att man inte kan se en förbättring trots att regeringen har lagt ett par miljoner på det här området. Om resurserna har använts på rätt sätt borde man kunna se en förbättring.

– Det är obegripligt, avslutar Christina Rogestam.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Annons
Annons
Läs nästa artikel Pensionärsförbunden om de undernärda äldre: “Oacceptabelt” Pensionärsförbunden om de undernärda äldre: “Oacceptabelt”