Polisen varnar för en ny våg av investeringsbluffare - News55
Annons
Annons

Polisen varnar för en ny våg av investeringsbluffare

Uppstyrda hotellmöten, tjusiga prospekt och sajter som ser seriösa ut. Men bakom den polerade ytan gömmer sig bedragare som i dessa tider, när Riksbankens reporänta är negativ, vill komma åt svenskarnas sparpengar. Nu varnar polisen för en ny våg av investeringsbluffarna som är i rörelse.

Annons
Annons

För tillfället kan det vara svårt att få ränta på sina sparpengar och många tittar på alternativa placeringar, någonting som bedragare ser som en möjlighet att lura till sig kapital.

      LÄS MER: Här länsas 89-åringens konto av bedragaren

– Jag lade upp varningen på Facebook då en kollega just nu sitter med ett sådant här ärende, det gäller en man som precis har skickat iväg en massa pengar, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

Kan se tjusigt och seriöst ut

I varningen, som polisen publicerade på Facebook, uppmärksammas läsarna på investeringsbluffare som på ett eller annat sätt vill komma åt andras sparpengar. Löften om ordentlig avkastning på satsat kapital, just nu-erbjudanden och rådgivning som kan låta seriös, är bara några av de trick som används.

      LÄS MER: Så skyddar du dig mot bedragare

– Det kan se jättetjusigt ut och snyggt upplagt. Det förekommer ibland möten på hotell där bedragarna har med sig fina prospekt. Jag är ingen finansiell expert heller och att skilja äkta från falsk inte alltid är lätt, berättar Anders Olofsson.

Offret fortsätter hoppas

Han beskriver det som en “karusell” som inte slutar snurra och man uppmanas hela tiden att satsa mer.

Annons
Annons

–  Offret hamnar i en cirkel bestående av nya insatser hela tiden. Det kan vara svårt att inse fakta, någonting gör att man fortsätter hoppas samtidigt som bedragaren fortsätter manipulera.

Det gäller även i många av de fall av så kallade romansbedrägerier, när personer blir lurade att skicka pengar till en nyfunnen “kärlek” från nätet eller sociala medier. Detta, för att finansiera resan som ska göra ett möte möjligt.

– Offret fortsätter skicka pengar till någon som aldrig kommer.

Följderna kan bli djupt tragiska.

– Det finns fall där personer har lånat pengar och skuldsatt sig för livet.

Viktigt ha is i magen

      LÄS MER: Här lurar den fräcke bedragaren till sig nästan en miljon

För att undvika att hamna i karusellen är det viktigt att ta ett steg tillbaka, förklarar Anders Olofsson.

– Ibland försöker bedragarna pressa fram ett beslut och säger att offret måste bestämma sig direkt. Det är viktigt att ha is i magen och granska de erbjudanden man får.

Till en början kan man ta sig en titt på Finansinspektionens lista på företag man inte ska göra affärer med. Och om man till råga på allt tror att man blivit lurad, ring polisen.

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Polisen varnar för en ny våg av investeringsbluffare Polisen varnar för en ny våg av investeringsbluffare