Så skyddar du dig mot bedragare - News55
Annons
Annons

Så skyddar du dig mot bedragare

Uppdaterad: 2016-02-22 14:08

Ny guide om bedrägerier och vilseledande försäljning släpps med syftet att informera om hur man på bästa sätt undviker att bli lurad av bedragare.

Annons
Annons

Guiden, “Skydda dig mot bedragare“, som går att ladda ner eller läsa direkt på nätet kostnadsfritt, lär ut hur man som konsument kan bli vilseledd och hur man ska agera om man tror att man blir lurad. Den har framtagits av Internetstiftelsen i Sverige, i samarbete med polisen.

      LÄS MER: Så känner du igen en bluffaktura

I dag anmäls tre gånger så många bedrägeribrott som för femton år sedan, står det i guiden. Nästan hälften av anmälningarna rör brott som skett med hjälp av dator eller internet. Detta, samtidigt som många aldrig anmäler att de blivit lurade.

Många känner skuld och skam

News55 har tidigare pratat med Ola Nilsson, folkhälsoansvarig vid SPF Seniorerna om mörkertalet bland äldre som blir lurade.

– På grund av skuld och skam finns det ett stort mörkertal, sade Ola Nilsson då, och poängterade att äldre också kan ha svårare att säga ifrån trots att de kanske misstänker att de blir lurade.

      LÄS MER: Polisen föreslår bankomatruta för att förhindra bedrägerier

Den nya guiden tar bland annat upp hur de vanligaste varianterna av vilseledande försäljning på nätet går till, vilka de vanligaste bedrägerierna framför datorn är samt hur man skyddar sig och blir mer källkritisk.

Blev lurade på Facebook

Annons
Annons

I guiden kan man också ta del av verkliga händelser när personer blivit lurade. Ett av dessa fall handlar om Helene som fick sitt Facebook-konto kapat och två av hennes vänner blev av med pengar till bedragaren som utgav sig för att vara Helene själv.

      LÄS MER: Trendbrott bland bedrägerier mot äldre

Ett annat om Britt som nappade på en annons hon såg på Facebook som utlovade ett gratis prafymprov om hon lämnade ut sina kortuppgifter. Ett år senare insåg hon att företaget Cosclub dragit 300 kronor varje månad från hennes konto.

Utbildningskampanj för äldre fortsätter

Om man misstänker att man har blivit lurad finns det även en detaljerad beskrivning om hur man går tillväga för att anmäla brottet och vem man kan vända sig till för att be om hjälp.

      LÄS MER: Ny storsatsning ska få färre äldre att bli lurade

Under 2016 kommer polisen att lägga in en extra växel för att arbeta mot bedrägerier mot äldre, bland annat via utbildningskampanjen ”Försök inte lura mig”, som lär ut hur det går till när någon försöker lura äldre och hur de ska bete sig i vardagliga situationer som till exempel i mataffären, hemma vid datorn och vid bankomaten.

SKYDDA DIG MOT BEDRAGARE PÅ NÄTET - NÅGRA TIPS

Använd ett säkert betalsätt som inte skickar pengarna till säljaren innan du fått och godkänt varan.

Tänk på att annonser du ser på nätet är anpassade till dig och dina intressen.

Svara aldrig på ett spam – då bekräftar du bara att din email fungerar.

Drar någon olovandes pengar från ditt kortkonto, kontakta kortutgivaren, förklara vad som hänt och be dem spärra kortet.

Lita aldrig på erbjudanden om billiga märkesvaror.

Lita inte på att företag du hittar via annonser eller sökresultat är seriösa. Kolla först upp dem i en sökmotor.

Skicka aldrig kontonummer och kreditkortsinformation via email, eller efter att du blivit uppmanad till det i emejl.

Fråga alltid någon annan om råd om något verkar misstänkt.

Källa: iiS

 

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Så skyddar du dig mot bedragare Så skyddar du dig mot bedragare