News55

Så får de anhöriga hjälp och stöd

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 13 aug. 2016Publicerad: 13 aug. 2016

Demenssjukdomar förändrar inte bara livet för den som är sjuk utan även för de anhöriga. Sjukdomen brukar kallas för de anhörigas sjukdom. Demensakademin erbjuder därför också de närstående stöd och utbildning via studiecirklar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Den här kursen har ökat min förståelse för vad som hänt, jag känner mindre frustration och oro, det har helt enkelt underlättat min vardag, berättar en anhörig.

En viktig del av Demensakademins arbete är också att utbilda och ge stöd till närstående. Man vill hjälpa dem att förstå sin anhöriges sjukdom och känna att de inte är ensamma i sin ofta svåra situation.

– Vi måste underlätta för närstående och då behöver de också stöd och utbildning. De bjuds in till en studiecirkel. Där får de praktiska råd och tips. Många har frågor och undrar, ”Varför beter sig mamma på det viset?”, ”Varför säger han så?”, berättar Liselotte Björk, demensvårdskoordinator på Vardaga.

Anhöriga får också stöd för att prata om sorg och dåligt samvete. Det här är ett kontinuerligt arbete som fortsätter efter behov.

– Det var en bra utbildning. Man fick en insikt och inblick i hur det förhåller sig med demenssjukdom. Jag har fått bättre förståelse för min mamma, som har bott på Sandstugan i tre år. Kunskaperna är till hjälp i kontakten med henne” säger en man, som har sin mamma på Sandstugan i Tumba

– Min fru var också med på utbildningen. Nu kan vi hjälpa och påminna varandra. En del av det som sas visste vi sedan tidigare, men det var bra att få bekräftelse på det vi läst oss till, fortsätter han.

Ofta kan det vara svårt för anhöriga att förstå vad som händer med någon som drabbats av demenssjukdom. Utbildning kan då fungera som stöd och minska oron hos närstående. Så här tyckte en kvinna, som har sin mamma på Skogsbruksvägen i Östersund:

– Jag begrep inte vad som hände med min mamma, den här kursen har ökat min förståelse för vad som hänt, jag känner mindre frustration och oro, det har helt enkelt underlättat min vardag. Jag gläds mer åt att vara hos mamma nu än innan jag gick kursen.

ANNONS

En annan viktig del är att personalen får kunskap från de anhöriga.

– Vi behöver deras kunskap för att kunna göra ett bra jobb. Många personer med demenssjukdomar kan inte berätta vad de tycker om eller inte, säger Liselotte Björk.

Då är det viktigt att närstående kan berätta saker som ”den här musiken skulle mamma tycka om eller det här tror jag inte att hon gillar.”

– Anhörigstödet vi har är unikt. Speciellt med tanke på kontinuiteten vi har i utbildningen, avslutar Liselotte Björk.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS