News55

Så mycket kostar orange kuvertet per månad i utebliven pension

Artikelbild
Foto: Magnus Glans / PPM
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 29 feb. 2020Publicerad: 29 feb. 2020

Nu väcks debatten om det orange kuvertet vara eller icke vara. Den S-märkta debattören Daniel Suhonen skriver i en debattartikel hos Expressen att Pensionsmyndigheten slösar bort hundratals miljoner kronor per år som istället kunde gå till pensionärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionsmyndigheten lägger hundratals miljoner kronor på information och kommunikation. I genomsnittet har myndigheten betalat 433 miljoner kronor per år på information och kommunikation per år under åren 2016-2019. Totalt handlar det om 1,2 miljarder kronor. Detta samtidigt som pensionerna inte alls räcker till. Det skriver S-märkta debattören Daniel Suhonen i en debattartikel hos Expressen.

Suhonen menar att det påminner om propaganda. Han vill att årets utskick blir det sista av sitt slag.

“Pensionsmyndigheten i dag bedriver alltmer en propaganda vi förväntar oss från auktoritära stater. Brevets funktion är att visa för medborgaren att deras pension inte kommer räcka till, att vi måste spara tusenlappar privat varje månad för att få ett drägligt liv, vilket leder till rusning till privata försäkringsbolag för dem som har råd. Det är dags att sätta stopp för detta. Låt årets kuvert bli det sista”, skriver han.

Carl-Magnus Löfström från Pensionsmyndigheten har lämnat in ett svar på debattartikeln till Expressen där han också specificerar vad det orange kuvertet kostar. Kostnaden är 30 miljoner kronor. Om dessa pengar istället delades ut till pensionärerna så skulle det handla om cirka 1 krona per månad.

“Att som Daniel Suhonen skapa bilden av att om Pensionsmyndigheten tog bort det orange kuvertet så skulle pensionerna öka gagnar inte en ökad förståelse för den framtida pensionen”, skriver Löfström.

Löfström lyfter upp att den stora kostnaden istället handlar om att ta emot hundratusentals samtal, ha kontor samt utbildningar.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS