News55

Så ska äldre bli mindre ensamma

Artikelbild
Vi dricker gärna kaffe med mjölk i Sverige. Svenskt kaffe. Men vad är det? Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 jan. 2017

Diakonistiftelsen Samariterhemmet i Uppsala ska upprätta en uppsökande verksamhet med syfte att erbjuda ensamma äldre fika och umgänge, det rapporterar P4 Uppland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att många av Sveriges äldre tillbringar många av dygnets vakna timmar i ensamhet är ingen nyhet. Det är däremot diakonistiftelsen Samariterhemmets uppsökande verksamhet där man i samarbete med hemtjänsten ska hitta de allra ensammaste äldre och erbjuda dem stöd, samtal och fika, det rapporterar P4 Uppland.

– Vi kommer att jobba med konst, litteratur, musik och framförallt samtal. Vi vill göra en professionell verksamhet med ett riktigt bemötande, säger Lennart Lindgren, vid Diakonistiftelsen Samariterhemmet.

Lena Hovelius och hennes väninna Dagny tycker att diakonistiftelsens initiativ är en bra idé, och efterlängtad.

      LÄS MER: Telefonlinjen för alla ensamma äldre

“Att sitta och prata och babbla är ovärderligt”

– Bara det här att kunna sitta och prata och babbla är ovärderligt, för människa är ju en flockvarelse, säger Lena Hovelius till P4 Uppland.

Lena Hovelius och Dagny tror också att ensamhet bland äldre är ett problem som ökar allt mer. Därför kan det nog bli en utmaning att ens hitta de allra ensammaste.

– Jag tror de tycker att det är obehagligt att tala om att de är ensamma, säger Dagny.

– Ta mej tusan att det ökar. Det kan också ha att göra med ett sekulariserat samhälle. Nu vet jag inte hur sekulariserade människor egentligen är för jag tror de har en inneboende andlig bit i sig iallafall. Och så har vi så hög levnadsstandard, och det verkar göra människor ensamma, säger Lena Hovelius till P4 Uppland.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS