News55

Förslag "Så ska pensionen kunna höjas"

Artikelbild
Att ta ut hela tjänstepensionen på en begränsad tid kan ge ett stort hål i plånboken efter några år som pensionär. Arkivbild.
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 22 jan. 2020Publicerad: 22 jan. 2020

Ska 40 års arbete inte löna sig den dagen man går i pension? Det frågar sig Göran Dandelo som företräder Pensionärer i gula västar, i en debattartikel på Expressen. Han ger flera konkreta förslag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Göran Dandelo som är talesperson för äldrepolitik på den nämnda sammanslutningen vänder sig till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Detta mot beskrivningen att Sveriges pensionärer har bland de sämsta pensionerna inom EU ohc på det ett av världens högsta skattetryck.

 

Han ger flera förslag, i korthet återgivet nedan:

 

  1. Att arbetsgivarnas pensionsinbetalningar på  löneutrymmet över 40 000 kronor per månad förstärker pensionssystemet, istället för att “gå direkt in i statskassan”, som Dandelo uttrycker det.
  2. Öka pensionsavgiftens andel av de sociala avgifterna från dagens 10,41 procent till 15 procent.
  3. Öka grundavdraget för pensionärer till minst 120 000 kronor per år så att all pension upp till 10 000 kronor per månad är skattefri.

Målet är att skapa en skattebefriad baspension om 16 000 kronor per månad för alla svenska medborgare som arbetat eller bott i Sverige i minst 40 år, skriver han på tidningens debattplats.

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS