News55

SPF Seniorerna: ”Så kan äldre sänka sina energikostnader”

Artikelbild
STOCKHOLM 20100927 -
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 apr. 2016

Individuell energimätning kan sänka energikostnaderna för många äldre. Det menar SPF Seniorernas bostadssakkunnige Fredrik von Platen.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idag är bara fem procent av landets flerbostadshus försedda med individuell mätning. Istället betalas värme och vatten via hyran eller årsavgiften vilket innebär att alla betalar samma avgift oavsett den enskilda hyresgästens energianvändning.

”Det är en viktig konsumentfråga att vinsten av ett energihushållande beteende ska tillfalla de boende”, skriver SPF Seniorernas bostadssakkunnige Fredrik von Platen i en debattartikel i tidningen Byggindustrin.

      LÄS MER: “Hur ska vi klara oss om det verkligen blir kris?”

”De boende bör få vinsten av lägre förbrukning”

Riksdagen antog 2014 lagen om energimätning att börja gälla från 1 juni 2016 men regeringen har ännu inte gett besked om den ska påverka fastighetsbranschen, konstaterar han och föreslår att de boende ska bekosta insatser för individuell mätning men också få vinsterna av lägre förbrukning.

Fredrik von Platen skriver att Boverket har studerat erfarenheter kring energimätning från Sverige och Tyskland, som visar att beteendet påverkar 10–20 procent av förbrukningen.

      LÄS MER: Sundare liv ger stora besparingar

”Äldre kan spara 100-lappar”

ANNONS

”Särskilt äldre kan genom försiktigt uppträdande i sin bostad och på grund av lägre inkomstnivåer se till att spara 100-lappar överallt det går”, skriver von Platen. Exempelvis kan det vara klokt att inte slösa med varmvatten och att vädra ansvarsfullt.

”Seniorer glömmer sällan ett fönster på glänt eller sover för öppet fönster, de duschar inte halvtimmar i taget och diskar inte under rinnande varmvatten för jämnan”, skriver Fredrik von Platen i debattartikeln och uppmanar avslutningsvis ansvariga politiker att ställa högre energikrav på nybyggen, göra byggnaderna till energiproducenter och göra det möjligt för kloka konsumenter att bidra på ett positivt sätt och samtidigt spara pengar.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS