News55

SPF Seniorerna samlar namn mot minskad kontanthantering

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 maj 2016

SPF Seniorerna har dragit igång en namninsamling under devisen ”Kontanterna kvar” för rätten att även i framtiden kunna använda kontanter, som en del av Kontantupproret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt färre banker hanterar kontanter, även antalet bankomater minskar. I dag måste man ha bankkort eller en smart telefon med internetuppkoppling för så grundläggande tjänster som toalettbesök eller biljettköp av exempelvis tågresor.

När det blir allt svårare att använda kontanter drabbas framförallt äldre människor, personer med funktionsnedsättningar och personer som är bosatta i glesbygd.

Därför har SPF Seniorerna dragit igång en namninsamling under devisen ”Kontanterna kvar” för rätten att även i framtiden kunna använda kontanter.

SPF Seniorerna samarbetar med PRO

SPF Seniorerna samarbetar med PRO i det så kallade Kontantupproret, ett löst sammansatt nätverk av bl a intresseorganisationer, politiker och privatpersoner initierat av Säkerhetsbranschens ordförande Björn Eriksson. Bland övriga som stöttar Kontantupproret finns även Sveriges Hembygdsförbund och Småföretagarnas riksförbund.

      LÄS MER: PRO inleder namninsamling för att behålla kontanter

– Vi har haft många medlemmar som hört av sig och berättat hur det ställer till det för dem att kontanterna är på väg att försvinna som betalmedel, säger Anna Eriksson, pressekreterare på SPF Seniorerna.

“Det är inte klokt”

ANNONS

– Mycket av föreningslivet handlar ju om att hantera kontanter, som när man säljer fika exempelvis. Medlemmar har berättat hur de får agera bankkontor och ha alla kontanter liggande hemma, det är inte klokt.

SPF Seniorerna har även träffat Riksbanken som enligt Anna Eriksson tycker ungefär som dem; att det bör förtydligas i lagen att kontakter ska vara ett lagligt betalmedel som den som vill ska kunna använda.

      LÄS MER: Fem pensionärsorganisationer: “Vi kräver att bankerna hanterar kontanter”

Hur har namninsamlingen gått?

– Det har gått bra, vi har fått stort genomslag med ungefär 4 000 underskrifter så här långt. Sedan kommer vi att lämna över alla namn till Per Bolund eller vem det nu är som är finansmarknadsminister i slutet av juni när Betaltjänstdirektivet ska lämnas, säger Anna Eriksson.

– Vi har även kontaktats av journalister från bland annat Frankrike, Japan och USA som är fascinerade över att vi går så snabbt mot ett ”cashless society”.

SPF Seniorernas namnlista mot minskad kontanthantering hittar du här.

PRO:s namnlista skriver du på här.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS