News55

SPF Seniorerna: Vård ska ges på lika villkor - oavsett ålder och kön

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 okt. 2017

Enligt svensk lag ska ingen nekas vård och behandling på grund av ålder eller kön. Men trots det känner många äldre sig diskriminerade i hälso- och sjukvården, det rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens äldre lever allt längre och mer hälsosamt än någonsin tidigare och Sveriges pensionärer är friskast i EU, skriver Expressen. Samtidigt utesluter inte det att man ibland kan behöva uppsöka vården, men enligt geriatrikprofessorn Yngve Gustafson vid Umeå universitet får äldre sämre vård än yngre.

– Det är vansinnigt och får oerhört allvarliga konsekvenser, säger Yngve Gustafson till Expressen.

Enligt Yngve Gustafson finns det flera exempel på hur patienter diskrimineras inom sjukvården på grund av sådant som ålder och kön. Till exempel är det brukligt att äldre inte får en grundläggande utredning av varför de mår dåligt. Istället nöjer sig läkare med att behandla patientens symptom, menar Yngve Gustafson.

LÄS MER: En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

Geriatrikprofessorn: “Man värderar äldres liv lägre”

– Åldersdiskriminering är olagligt men sker i praktiken ändå. Man värderar äldres liv lägre, säger Yngve Gustafson.

Särskilt utsatta inom vården är äldre kvinnor. Dessa får billigare hjärtinfarktvård än män, färre ingrepp, andra typer av mediciner och vårdas oftare på fel avdelning, menar Yngve Gustafson.

– Äldre kvinnor som söker för att de sover dåligt får sömntabletter. Medan männen utreds i högre utsträckning och får diagnosen sömnapné, andningsuppehåll, som de får behandling för.

ANNONS

Diskrimineringen blir också tydlig när det kommer till läkemedel och behandlingar. Äldre patienter får inte i lika stor utsträckning som yngre tillgång till nya läkemedel. Dessutom är inte effekten av många av de läkemedel och behandlingar som används i dag testade på äldre.

– Äldre har ofta flera olika sjukdomar och det diskvalificerar dem ofta från kliniska studier. Det här kan leda till att äldre får fel behandling, eftersom det inte finns tillräckligt med forskning på äldre patienter, säger Yngve Gustafson.

LÄS MER: SPF Seniorerna: Äldre satta på undantag – igen

Pensionärsorganisationerna kritiska

Sveriges pensionärsorganisationer har länge engagerat sig i frågan. Enligt Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna, är åldersdiskrimineringen ett omfattande problem.

– Jag blir urförbannad. Åldersgränser i sjukvården är ren diskriminering. Enligt lagen ska vård ges på lika villkor för hela befolkningen, säger Eva Eriksson till Expressen.

Även Christina Tallberg, ordförande för PRO, ställer sig kritisk till hur vården behandlar äldre. Ett exempel på åldersdiskrimineringen är att kvinnor över 74 år inte har tillgång till kostnadsfri mammografi.

– Fler och fler äldre kvinnor drabbas av bröstcancer. Vi vill att äldre kvinnor blir kallade och att det är gratis, för det är då man går, säger Christina Tallberg till Expressen.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS