Svenskt prostatacancertest blir tillgängligt i Europa - News55
Annons
Annons

Svenskt prostatacancertest blir tillgängligt i Europa

Uppdaterad: 2017-04-04 16:42

I drygt ett år har det så kallade Stockholm3-testet – ett blodtest som upptäcker 20 procent fler med aggressiv prostatacancer – funnits tillgängligt i Sverige. Nu ska testet nå ut till fler män i Europa.

Annons
Annons

Drygt 10 000 män i Sverige drabbas årligen av prostatacancer. Av dem dör 2 500 i sviterna av sin sjukdom. News55 har tidigare skrivit om det så kallade Stockholm3-testet – ett blodtest som upptäcker 20 procent fler män med aggressiv prostatacancer och minskar antalet onödiga vävnadsprov med hälften.

Ska utprovas i Tyskland, Holland och Belgien

Sedan 2016 har testet funnits att tillgå inom den svenska vården, men nu ska det även bli tillgängligt internationellt. Steg ett är att testet utprovas i Tyskland, Holland och Belgien.

En seger, tycker Henrik Grönberg, överläkare och professor vid Karolinska Institutet.

– Vi tycker att det är jätteroligt att man ser ett så pass stort intresse från EIT Health och att man vill hjälpa till att föra ut det här testet i fler länder. Det visar att det handlar om ett globalt intresse, säger Henrik Grönberg till News55.

– Vi tar detta som en kvalitetsmärkning, att det inte bara är vi i Sverige som tycker att det här testet är bra.

Stockholm3-testet har utvecklats av forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm och har utprovats på närmare 60 000 män mellan 50-70 år. Testet kombinerar så många olika markörer som möjligt i ett och samma blodprov för att göra testet säkrare.

Annons
Annons

Forskningen har finansierats av Stockholms läns landsting och får nu även bidrag från European Institute of Innovation and Technology  (EIT Health) för att snabbt bli tillgängligt för fler män i Europa.

– Prostatacancer är den största cancern för män i västvärlden och det behövs bättre diagnostik. Förhoppningen är att Stockholm3-testet kan bli en viktig del i detta, avslutar Henrik Grönberg.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Svenskt prostatacancertest blir tillgängligt i Europa Svenskt prostatacancertest blir tillgängligt i Europa