Slutreplik: Ingen kan uttala sig för alla cancersjuka - News55
Annons
Annons

Slutreplik: Ingen kan uttala sig för alla cancersjuka

Stefan Einhorn svarar Liselotte Erndin Dahlberg som kritiserat hans krönika om cancer. “För mig som cancerdrabbad är hans ord ett slag i ansiktet”, skrev Liselotte Erndin Dahlberg då.

Annons
Annons

Stefan Einhorns krönika om retoriken kring cancer har väckt engagemang och respons. Bland dem som reagerat finns Liselotte Erndin Dahlberg. Hon är journalist, bloggare och cancersjuk. Men till skillnad från Einhorn kallar hon sig gärna för ”kämpe”. Och tycker inte att man är en förlorare för att man ”förlorar” mot cancern.

Annons
Annons

      LÄS MER: Jag “kämpar” visst mot cancern, Stefan Einhorn

Nu svarar Stefan Einhorn:

Tack för ditt inlägg Liselotte Erndin Dahlberg. Jag har full respekt för din inställning och skulle aldrig drömma om att uttala mig ”för alla cancersjuka”.

Patienter kan uppleva sin situation på oändligt många sätt och anhöriga och vårdpersonal kan aldrig yttra sig om vad som är rätt eller fel inställning. Att ta bort hoppet var inte syftet med mitt inlägg och att det kan tolkas på detta sätt hade jag inte räknat med. Tvärtom menar jag att hoppet är något som man har all rätt i världen att värna om.

      LÄS MER: Vi “förlorar” inte “kampen” mot cancer

Det jag ville säga med min artikel var att vi inte ska skuldbelägga de som inte överlever och där uppfattar jag det som att vi är överens.

Vill också passa på att tacka för all respons på krönikan, som uppenbarligen fått stor spridning.

Stefan Einhorn,  professor och cancerläkare samt författare.

Detta har hänt

Den 13 oktober publicerades här en krönika av professorn och cancerläkaren Stefan Einhorn. Rubriken löd ”Vi ‘förlorar’ inte ‘kampen’ mot cancern”.

Stefan Einhorn menar att cancern inte är en ”kamp”. Att man genom att kalla det för en strid skuldbelägger de som eventuellt ”förlorar” kampen, precis som att de har misslyckats eller inte kämpat nog. Att ordet ”kamp” sänder signaler att patienter skulle kunna påverka sin cancer, vilket han menar att man absolut inte kan.

Stefan Einhorns krönika om retoriken kring cancer väckte otroligt mycket engagemang och respons. Bland dem som reagerat finns Liselotte Erndin Dahlberg. Hon är journalist, bloggare och cancersjuk. Men till skillnad från Einhorn kallar hon sig gärna för ”kämpe”. Och tycker inte att man är en förlorare för att man ”förlorar” mot cancern. Hon svarade på debattartikeln och skrev svaret: “Jag ‘kämpar’ visst mot cancern, Stefan Einhorn”.

 

Annons
Annons
Läs nästa artikel Slutreplik: Ingen kan uttala sig för alla cancersjuka Slutreplik: Ingen kan uttala sig för alla cancersjuka