News55

Bråket om "bluffprodukten" tar nya vändor

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 01 juni 2016

Villaägarnas Riksförbund har publicerat ett långt inlägg där man bemöter kritik från TV4. Bråket, som bottnar i frågan huruvida elektroosmotisk dränering är en bluffprodukt eller inte, tar därmed en ny vända.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var förra veckan som “Äntligen Hemma” med programledaren Martin Timell i spetsen sände ett avsnitt där elektroosmotisk dränering rekommenderades.

      LÄS MER: Martin Timell anklagas för smygreklam av bluffprodukt

Det är en metod som påstås kunna driva ut fukt från källare till jorden utanför huset med hjälp av elektriska impulser. Kostnaden: 60 000 kronor och uppåt.

“Bluffprodukt”

Avsnittet fick Villaägarnas Riksförbund att gå i taket eftersom förbundet anser metoden är en “bluffprodukt” och att programmet fått betalt av företaget Arid för att rekommendera metoden.

      Club55: Beställ glasögon och få ett extra par gratis hos Favoptic

“Villaägarna anser att programmet har ett etiskt och moraliskt ansvar gentemot konsumenterna för att de produkter som presenteras verkligen fungerar. Annars kan konsumenter bli lurade”, skrev Villaägarnas riksförbund i en debattartikel i Aftonbladet.

      LÄS MER: Äntligen Hemma-bråket fortsätter – Lulu Carter hotar anmäla Martin Timell

ANNONS

TV4 ryter tillbaka

Kanalen svarade med ett eget inlägg där TV4:s programchef Anna Rastner förklarade att programmet hade gjort tillräcklig research som låg till grund för ett publicistiskt beslut att sända inslaget.

Hon skrev bland annat att riksförbundet utsatte kanalen för “smutskastning och lobbying”.

      LÄS MER: TV4 utreder ”Äntligen hemma”-kritik

Nu har Villaägarnas riksförbund svarat på TV4:s kritik och bemöter den punkt för punkt i ett långt inlägg. Förbundet står fast i sin uppfattning att elektroosmotisk omdränering är en undermålig produkt och att husägare inte ska behöva bli lurade på 60 000 kronor.

“Vad TV4, Äntligen hemma, produktionsbolaget Meter Television, Martin Timell, Arid och andra elektroosmotiska dräneringsföretag anser om dräneringsmetoen, påverkar inte Villaägarnas ställningstagande. Omsorgen om konsumenterna går först.”

Martin Timell: ”Hätska utfall”

I Dagens Media har Martin Timell tidigare kommenterat kritiken och sagt att “Äntligen Hemma” sysslar med konsumentupplysning. Man har gjort två olika sorters dräneringar som finns på marknaden och som funkar, enligt Martin Timell.

ANNONS

    LÄS MER: ”Två år då jag ständigt känt mig motarbetad”

– Jag tycker det är synd att de gör hätska utfall mot oss i programmet istället för att prata med oss och vi har naturligtvis tagit in oberoende besiktningsmän som tittat på detta. Vi har gjort allt enligt konstens alla regler. Det är bra att det finns olika alternativ för konsumenterna, sade han till tidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS