News55

Expert: Här är felen svenskarna gör med sin mat

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 mars 2024

Vissa saker går av gammal vana, till exempel hur vi förvarar vår mat. Enligt en undersökning görs det många fel i detta avseende bland svenskarna. Här kan du läsa tips från en expert.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många förvarar sina matvaror fel vilket leder till sämre hållbarhet och påverkar hushållsekonomin. Drygt var fjärde svensk, 27 procent, slänger mat som blivit dålig varje vecka. En anledning till detta kan vara att mer än hälften, 59 procent, endast städar eller organiserar kylskåpet en gång i månaden eller mer sällan. Det framgår av en ny undersökning av YouGov på uppdrag av HelloFresh.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

– Ett rörigt kylskåp kan leda till att matvaror och matlådor lätt glöms bort. Ta några minuter
varannan dag, eller när du fyller på med nya varor, för att organisera och kontrollera vad som
bör ätas inom kort. Att ha en tydlig översikt över ditt kylskåp underlättar matplaneringen
samtidigt som du minskar matsvinnet och sparar pengar, säger matexpert Sofia Fattori i ett pressmeddelande.

Så mycket mat slängs

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo mat per person. Det som oftast åker i soporna är frukt, grönsaker, bröd och matrester.

Att maten placeras fel kan vara en bidragande orsak till att den blir dålig.

– För att uppnå livsmedlets högsta potential handlar det om hur du placerar saker i kylskåpet
och vad du placerar där. Tomaten förlorar sin goda smak i kylskåpet, och skalade nötter kan
snabbt härskna i rumstemperatur. Förvarar du ägg i kylen kan de också hålla mycket längre än vad förpackningen uppger, säger Sofia Fattori.

ANNONS

Topplista över mat som flest svenskar förvarar fel:

ANNONS
  1. 88 procent förvarar nötter i rumstemperatur – trots att de trivs bättre i kylskåpet
  2. 66 procent förvarar clementiner i rumstemperatur – trots att de trivs bättre i kylskåpet
  3. 63 procent förvarar tomat i kylskåpet – trots att de trivs bättre i rumstemperatur
  4. 63 procent förvarar citron i kylskåpet – trots att de trivs bättre i rumstemperatur
  5. 61 procent förvarar äpple i rumstemperatur – trots att de trivs bättre i kylskåpet

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Fem tips för att organisera kylskåpet:

  1. Separera frukt och grönt. Endast fem procent av svenskarna tänker på hur olika livsmedel kan påverka varandra när de förvaras intill varandra. Till exempel kan vissa frukter påverka mognaden av grönsakerna. Dessutom kan grönsaker förorena andra råvaror med bakterier av jord. Därför ska man förvara frukt och grönt separat ifrån varandra i den nedre delen av kylen. Där är lådan inte lika kall och luftfuktigheten är hög.
  2. Placera maten rätt. De olika temperaturzonerna i kylskåpet påverkar matens hållbarhet. Bara en av tio personer, elva procent, tänker på detta när de ställer in maten. Den nedre hyllan är exempelvis den kallaste och en bra plats för förvaring av rått kött, fisk, fågel och oöppnade mejeriprodukter. Mat som ska förbrukas snabbt kan förvaras i kylskåpsdörren som är kylens varmaste plats.
  3. Organisera efter planerade måltider. Har du köpt mat för att laga ett recept som ska konsumeras inom några dagar kan du organisera förvaringen efter planerade måltider. Detta ger en snabb och bra överblick och hjälper även till att ingen ingrediens glöms bort. Får du överblivna ingredienser efter att du lagat maten är det viktigt att placera dem på rätt plats i kylen för hållbarhetstidens skull.
  4. Använd förvaringslådor. Det är smart att använda lådor eller korgar för att hålla ordning i kylskåpet, endast 16 procent i undersökningen gör det. De populära genomskinliga förvaringslådorna är funktionella och håller maten fräsch under längre tid samtidigt som det är lätt att se vad som finns i kylskåpet.
  5. Skaffa en “ät nu”-behållare. Var tredje svensk har ingen metod för att organisera sin mat i kylskåpet utan ställer bara in där det finns plats. Detta ökar risken för att glömma mat som blir gammal och sedan slängs. Ett tips är att skaffa en “ät nu”-behållare där du förvarar mat som närmar sig utgångsdatumet. På så vis får du bättre överblick av maten som du bör prioritera att äta upp först.

Källa: HelloFresh undersökning som är gjord av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov som bygger på 1006 intervjuer via internet i februari 2024 med vuxna män och kvinnor i Sverige över 18 år.

Läs mer:

Matexpert: Det här ska du inte ha i kylskåpet

Här är kökets bakteriehärd – så får du rent

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS