News55

Riksdagsman om kontanthanteringen: Sätt större press på bankerna

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 mars 2016

Det behövs en lagstiftningsåtgärd eller större press på bankerna att ha kontanter, anser riksdagsledamoten Håkan Svenneling (V), som inte är nöjd med sättet regeringen hanterar frågan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringens Betaltjänstutredning har meddelat att det inte finns någon anledning till ytterligare lagstiftning för att säkra kontanternas bevarande som betalningsmedel. Riksdagsledamoten Håkan Svenneling (V) är landsbygdspolitisk talesperson och medverkade under debatten som nyligen hölls i riksdagen, där frågan om kontanternas framtid var på agendan.

      LÄS MER: Ministern svarar på pensionärorganisationernas kontantkrav på bankerna

Inte nöjd med Per Bolunds svar

Ansvarige minister Per Bolund blev under debatten tillfrågad vad som ska göras för att komma tillrätta med aktuella problem, exempelvis äldre- och funktionsnedsatta som inte kan använda sig av kortbetalning och småföretag som måste lägga ner sina företag om kontanthanteringen upphör.

      LÄS MER: När bankerna blir obehagliga

Per Bolund svarade att olika arbeten pågår för att möta situationen, bland annat har länsstyrelserna fått till ett samarbete med Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen där olika frågor stäms av vid behov. Men Håkan Svenneling är inte nöjd med svaret.

Sätt press på bankerna

– Nej, vi tycker att Per Bolund och regeringen gör för lite. Man borde gå vidare med en lagstiftningsåtgärd eller sätta en annan press på bankerna, säger han till News55.

ANNONS

En sådan press skulle exempelvis kunna handla om en ny klausul som måste uppfyllas av bankerna för att få tillstånd av Finansinspektionen att bedriva sin verksamhet.

– Ett krav skulle kunna vara att bankerna måste ha kontanthantering för att få tillståndet, säger Håkan Svenneling.

      LÄS MER: Fem pensionärsorganisationer – vi kräver att bankerna hanterar kontanter

Han menar också att en lag som säger att banker ska ha kontanter anpassat till kunders behov, likt lagen i Norge, skulle vara på sin plats även i Sverige.

– Vi kommer fortsätta driva på den här frågan. Vi tror att många ser att detta är ett problem och hoppas att vi får stöd från de andra partierna också.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS