News55

Rut, 91, rasar mot bankens avgifter: "Jag är hellre en satkäring än en mes!"

Artikelbild
20040417. Föreningssparbankens skylt mot blå himmel i Vaxholm.
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 juni 2016

91-åriga Rut Jönsson i Eslöv har reagerat på att hennes bank tar betalt när hon vill plocka ut sin pension. – Jag är hellre en satkäring än en mes, säger hon till Skånska Dagbladet.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rut Jönsson, 91, har varit trogen kund i sin bank sedan 1957. Men när Sparbanken Skåne sedan 1 maj börjat ta ut en avgift på 100 kronor när hon vill hämta ut sin pension är hon besviken.

– Räknar man ihop det månad efter månad så är det inte bara småpengar för någon som bara har en vanlig pension, säger Rut Jönsson till Skånska Dagbladet.

Hon har erbjudits av banken att bli nyckelkund eller seniorkund, något som innebär att hon slipper avgiften när hon ska ta ut sina pengar. Men då måste Rut skaffa bankkort, något hon inte vill då hon tycker att det känns tryggare att ta ut sina pensionspengar i kontanter, så som hon alltid gjort. Dessutom känner hon sig inte säker med pin-koder och skärmar.

      LÄS MER: PRO inleder namninsamling för att behålla kontanter

Möte med banken

– Banken säger att det är för min egen säkerhet som jag borde ha kort. Men det är väl större risk att jag råkar ut för något om jag ska stå och fumla med ett kort vid en automat, säger Rut Jönsson.

Hon har även varit på möte med bankpersonalen som enligt Rut var både vänlig och tillmötesgående men som stod fast vid att hon borde ta ut sina pensionspengar från en bankomat istället för över disk.

      LÄS MER: Arvikabanker till PRO: Vi fortsätter med kontanter

ANNONS

“Mesar finns det redan så gott om”

Rut är dock fortfarande lika övertygad om motsatsen – hon vägrar skaffa bankkort. Därför genomförde hon i fredags en demonstation utanför Sparbanken Skånes lokal vid Stora torg i Eslöv. Hon bar även en protestskylt med texten ”Bankens utpressning 100:- vid kontant utbetalning”

– Jag är hellre en satkäring än en mes, för mesar finns det redan så gott om, säger Rut Jönsson som tycker det är viktigt att markera när man tycker att något är fel.

      Club55: Beställ glasögon och få ett extra par gratis hos Favoptic

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS