News55

180 mil t.o.r. för unik matpremiär

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 16 aug. 2018Publicerad: 16 aug. 2018

Vem åker 90 mil, enkel resa, för att äta en speciell surströmming? Stefan Sauk. Och jag. I kväll var vi med och firade när hela, lilla Kallax by utanför Luleå öppnade årets fångst av ortens egen surströmming, som bara finns här - och som är utsökt.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Byborna fiskar, saltar in och lagrar precis så mycket strömming att det räcker till 1.000 burkar. De går inte att köpa, vill man smaka får man åka hit.

I kväll samlades hela byn till stor fest, och burkar med doftande, underbart innehåll stod på rad, färdiga att serveras av glada bybor:

Landshövdingen, kommunalpolitiker, kallaxbor och hedersgästen Stefan Sauk festade tillsammans i bygdegården.

Kommunalrådet Niklas Nordström talade vackert om hur surströmmingen knyter ihop bygemenskapen, och själv undrar jag om inte samlingen kring den här ursvenska, unika nationalrätten kan ligga till grund för en ännu vidare gemenskap. Mer svenskt än så här kan det inte bli. Och alla är välkomna in!

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS